Jovanović: Banjaluka mi je prirasla srcu

759
Nebojša Jovanović
Srpski biciklista Nebojša Jovanović mjerka pobjedu na trci "Beograd - Banjaluka"

Srpski biciklista Nebojša Jovanović postao je sinonim za tradicionalnu trku “Beograd – Banjaluka”, koja će ove godine doživjeti 11. izdanje.

Učesnik Olimpijskih igara u Pekingu i čovjek kojem je bicikl najbolji prijatelj već dvije decenije, sa nestrpljenjem očekuje deseti start. Jer, propustio je samo pretposljednje izdanje.

– Svjedok sam truda, rada i napretka u svakom pogledu. Niko nije mogao pretpostaviti da će trka prerasti u ovo što je sada. Sam podatak da će učestvovati više od 170 takmičara iz 20 ekipa, a da je konkurencija jaka, dovoljno govori o kvalitetu. Vidim da i ostali biciklisti dijele moje mišljenje. Zaista, sve je na nivou koji je prerastao ovu kategoriju. Bilo bi odlično kada bi se pronašao dodatni novac da trka uđe u prvu kategoriju. Tada bi sve brojnija publika mogla da gleda još kvalitetnije timove koji učestvuju na Tur d’ Fransu, Điru… – rekao je Jovanović.

Cilj u desetom nastupu – trijumf

Član Gobik Vijator Partizana i reprezentativac Srbije prošle godine bio je vrlo blizu pobjede druge trke od Teslića do Banjaluke. Ipak, njega i još dvojicu takmičara grupa je “uhvatila” u samom finišu.

– Bio sam vrlo blizu. Nažalost nisam uspio. Nadam se da ću ove godine otići korak dalje, pošto mi je ova trka jedna od najdražih i glavni cilj u ovom periodu godine. Publika je bila fenomenalna. Navijala je za mene u Banjaluci, gradu koji mi je prirastao srcu i u koji uvijek rado dolazim – dodao je Nebojša.

Petnaestak dana prije jubilarnog desetog nastupa (od 28. do 30. aprila) došao je u grad na Vrbasu i trenirao. Ali, ne po drumovima na kojima će biti vožena trka, jer ih zna napamet.

– Put preko Manjače i preko Čelinca, Kotor Varoša do Teslića sve je što treba biciklisti. Uslovi su savršeni, a sve ostalo je stvar volje. Iako mi je 34 godine, volje imam na pretek, kao kada sam počeo trenirati. Ljudi kod nas imaju pogrešnu percepciju. Recimo, Alehandro Valverde za desetak dana slavi 37. rođendan, a ove sezone je ubjedljivo najbolji na svijetu – istakao je Jovanović.

Prvo moraš pobijediti sebe

Upravo je predanost nešto što pokušava usaditi mladim kolegama, jer je ujedno i trener mladim biciklistima Partizana.

– Biciklizam je sport u kojem prvo morate pobijediti sebe, pa onda rivale. To pokušavam da objasnim mladima. Imamo talentovanih momaka koji uz jaku volju i malo podrške mogu napraviti mnogo. Svi kažu da je ovo skup sport, ali ne bih se složio. Pazimo na ishranu, ali mislim da trošimo manje od prosječnog čoveka, jer ne jedemo slatko, grickalice, ne pijemo sokove, alkohol… Uglavnom jedemo piletinu i junetinu, voće i povrće. Oprema za profesionalca jeste skupa, košta do 5.000 evra, međutim, za one koji tek počinju cifra je mnogo, mnogo manja. Ponavljam, volja je ključ svega – zaključio je Jovanović, dok se spremao da krene na 160 kilometara dugu vožnju do Teslića i nazad.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA