Formula 1: Usijanje u pustinji

893
Usijanje u pustinji
Ferarijev pilot Kimi Raikonen na današnjem treningu je ostvario impresivna vremena u simulaciji trke

Šampionska bitka Ferarija i Mercedesa ovog vikenda će doživjeti usijanje u pustinji Bahreina. Treća trka sezone Formule 1 vozi se na pisti Šakir, čija konfiguracija odgovara “crvenim” iz Maranela. Uz to, “propetom konjiću” ne smetaju visoke temperature, što se baš i ne može reći za “srebrne strijele”.

Novo prvenstvo najbržeg cirkusa počelo je onako kako se samo poželjeti može. Na premijeri u Australiji je slavio Ferarijev Sebastijan Fetel. Na drugoj stanici u Kini Mercedesov Luis Hamilton je uzvratio udarac. Pred nama je treći okršaj, možda i najdramatičniji do sada.

Vrućina škodi Mercedesu

Dosadašnje dvije trke su pokazale da je Mercedes, za nijansu, brži od Ferarija. Ali, pred prvacima je veliki izazov pošto se već tradicionalno muče na paklenim vrućinama. Primjera radi, Hamilton je u Melburnu izgubio trku zato što je prvi morao u boks. Britanac jednostavno nije uspio da održi gume u “životu”. A temperatura čak nije bila ni pretjerano visoka, 24 stepena Celzijusa.

Probuđeni “bikovi”

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Practice Day - Sakhir, BahrainRed Bul trenutno nije na nivou Ferarija i Mercedesa. Мeđutim, treće i četvrto mjesto u Kini dali su nadu “bikovima” da dolaze bolji dani. A ako je suditi po današnjim performansama, Danijel Rikardo i Maks Ferstapen opet bi se mogli uključiti u borbu za podium. Australijanac је na drugom treningu bio treći, sa samo šest stotinki zaostatka u odnosu na lidera Fetela. Holanđanin je istu, “kotu tri”, zauzeo u prvoj današnjoj sesiji.

Zatim je Luis sa “pola gasa” trijumfovao u Šangaju, gdje temperatura nije prelazila 15. podeljak. A onda je na red stigao Šakir. Piloti su danas imali pakleni zadatak da voze na 36 stepeni Celzijusa. Na dan trke, doduše, ne bi trebalo biti toliko vruće, ali će biti iznad prosjeka.

I uistinu, prvi treninzi su pokazali glavnu manu Mercedesovog bolida. Hamilton i timski kolega Valteri Botas nisu briljirali ni u brzim krugovima, ali ni u simulaciji trke. Kako je vrijeme odmicalo, imali su sve više problema sa potrošnjom zadnjih guma tako da bi im se u trci mogao ponoviti australijski scenario. Toga je svjestan i sam Hamilton.

– Ferariji su ovdje vrlo, vrlo brzi. Oduvijek je tako. Biće teško održati korak sa njima, pogotovo ako bude vruće. Rival je do sada prikazao sjajan tempo, pogotovo u prvoj trci, koja se takođe vozila na visokim temperaturama. Njihov auto je lakši od našeg i manje troši gume. To je velika Ferarijeva prednost – izjavio je trostruki šampion.

Ferarijev “apdejtovani” paket

Ono što je jednako važno je činjenica da je slavni italijanski tim u pustinju stigao sa “apdejtovanim” paketom. “Crveni” će voziti sa novim prednjim krilom, sistemom za hlađenje, podom i vješanjem. U prethodnim godinama Ferarijeva poboljšanja na pisti nisu davala rezultate koji su se od njih očekivali. Ukoliko se ta praksa ovog puta promijeni, biće to još jedan razlog za glavobolju u Mercedesovom kampu.

Ferari je svakako već poslao upozorenje. Jer, Fetel je bio najbrži u oba današnja treninga, dok je Kimi Raikonen u simulaciji trke ostvario impresivna i, za “srebrne strijele”, nedostižna vremena.

Treći trening vozi se u subotu, od 14.00 časova. Tri sata kasnije na programu su kvalifikacije. Trka je zakazana za nedjelju (17.00).

Dejan Marić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA