Erdoganova pobjeda pokrenula proteste (FOTO)

1023

Na dvije lokacije u Istanbulu večeras se okupilo “više stotina” ljudi, protestujući zbog pobjede turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na referendumu kojim su mu, tijesnom većinom, data veća ovlaštenja.


Demonstranti okupljeni u Bešiktašu u evropskom dijelu Istanbula i u Kadikoju, u azijskom dijelu grada, nosili su transparente na kojima je pisalo “Ne, mi ćemo pobijediti”, uzvikujući “Lopov, ubica Erdogan”.

turska2

Opozicija bijesna

Zamjenik šefa glavne sekularističke opozicione partije u Turskoj Bulent Teskan založio se ranije danas za poništavanje referenduma i rekao da će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava ako bude potrebno, prenio je Rojters.

Teskan koji je zamjenik predsjedavajućeg u Republikanskoj narodnoj partiji (CHP), rekao je da je partija primila žalbe iz različitih regiona u kojima se navodi da ljudi nisu mogli da glasaju sa punom privatnošću kao i da su neka prebrojavanja glasačkih listića bila obavljana u tajnosti.

turska3
On je, kako se navodi, takođe rekao da je odluka Visoke izborne komisije (YSK) da prihvati neobilježene glasačke listiće kao važeće protivzakonita.

– Trenutno je nemoguće odrediti koliko takvih glasova ima, a koliko njih je kasnije obilježeno. Zbog toga jedina odluka koja će zaustaviti debatu o legitimnosti (glasanja) i umanjiti zakonske nedoumice kod građana, jeste poništenje ovog glasanja – rekao je Teskan obraćajući se novinarima na konferenciji.

turska 4

CHP će podnijeti žalbu opštinskim izbornim vlastima i YSK i u zavisnosti od odgovora na te žalbe, možda će izaći pred Ustavni sud u Turskoj, Evropski sud za ljudska prava ili bilo koji drugi relevantan autoritet, rekao je on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA