Erdogan zabranio lasersko uklanjanje dlaka

1297

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je potpisao do sada neviđenu hitnu uredbu o zabrani laserskog uklanjanja dlaka u kozmetičkim salonima.

Erdogan je 29. marta u svojoj palati okupio kozmetičare na skupu nazvanom “Za lijepu Tursku”, a događaj je emitovan uživo na državnoj televiziji.

Nakon jednosatnog razgovora o referendumu o ustavnim promjenama, Erdogan je okupljenima pokazao hitnu uredbu na stolu, a kada je grupa kozmetičara stala oko njega, potpisao je uredbu u direktnom TV prenosu, objavio je “Al-Monitor”.

Navodi se da je Erdogan takođe pročitao dijelove zakona pažljivo izostavljajući riječi kako što su “uklanjanje dlaka”, ali je toplo čestitao ženama na njihovoj predanosti.

Uredba o uklanjanju dlaka objavljena je 30. marta u “Službenom listu”, a stupila je na snagu odmah.

Navodi se da Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP) od 2006. daje različite verzije zakona i ograničava mogućnosti kozmetičara. Dermatolozi raspravljaju o tome da li su određene vrste instrumenata za uklanjanje dlaka laserom štetne i treba li biti dopušteno njihovo korišćenje u kozmetičkim salonima.

Neki navode da je bilo na hiljade slučajeva gdje su ljudi zadobili opekotine ili trajne deformitete i infekcije zbog nepravilne primjene ove tehnologije. Ministarstvo zdravlja Turske odlučilo je da odobri vršenje laserske depilacije samo bolnicama i određenim klinikama.

Nakon ovog događaja koji je organizovao Erdogan uslijedili su zajedljivi komentari na društvenim mrežama.

– U vremenu u kojem nam je potrebno jedinstvo i solidarnost šta može biti toliko važno kao hitna uredba o uklanjanju dlaka? – glasio je jedan od komentara na Tviteru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA