Erdogan poručio: Nisam diktator!

1168

Ja nisam dikatator, nova je poruka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. On je za plasiranje ovih riječi izabrao američku tv stanicu Si-En-En. Namjerno ili ne, Erdogan poruku tempirao  usred napetosti zbog ishoda referenduma kojim su, tijesnom većinom glasova, širom otvorena vrata znatnom proširenju ovlaštenja za šefa države.

To nije smirilo proteste u Turskoj zbog sumnji u neregularnosti referenduma. Dok je turski premijer Binali Jildrim apelovao na mir, počela su hapšenja aktivista.

Jedinica istanbulske policije za borbu protiv terorizma privela je, danas u zoru, aktiviste uključene u demonstracije protiv referendumske pobjede. Turska ljevičarska Partija slobode i solidarnosti, koja nema predstavnika u parlamentu, objavila je da je priveden prvi čovjek te partije za područje Istanbula Mesut Gedžgel, pod optužbom da je “vršio agitaciju u javnosti” tvrdnjom da ishod referenduma nije legitiman.

karikatirua

Gedžgelov advokat Deniz Demirdogen kazao je da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 38 osoba i pretresene kuće osumnjičenih. Glavna turska opoziciona stranka Republikanska narodna partija najavila je mogućnost povlačenja iz parlamenta, ali je kasnije od toga odustala.

– Mi ne priznajemo rezultate referenduma. Ne treba da bude nikakve sumnje da ćemo protiv njega iskoristiti sva demokratska prava koja imamo – rekla je portparol te stranke Selin Sajek Boke.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da turske opozicione stranke imaju pravo da podnesu prigovor na ishod nedavnog referenduma, ali je upozorio da je neprihvatljivo pozivanje na ulične proteste. Prema njegovim riječima, izborna komisija će odlučiti o zahtjevu glavne opozicione Republikanske narodne partije za poništenje ishoda referenduma o ustavnim promjenama.

– Pozivanje ljudi na ulice je pogrešno i izvan linije legitimiteta – rekao je.

Turski predsjednik je za Si-En-En izrazio zadovoljstvo zbog čestitke Trampa povodom rezultata referenduma, dok je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu najavio susret Erdogana i šefa Bijele kuće, uoči sastanka NATO u maju.

PCN-MAKP-VISUAL-arrestation-écrivains-turcs-2016-10-04-FR

– Sviđa mi se Tramp, njegovi potezi čine me srećnim. Mi smo saveznici i vjerujem da možemo rješiti mnogo problema – rekao je Erdogan.

Za američku stanicu on je izjavio da ustavne reforme ne znače prelazak na diktaturu, demantujući navode da je taj novi sistem “kao skrojen za njega”.

– To nije sistem koji pripada Tajipu Erdoganu. Ja sam smrtno biće, mogu da umrem u bilo kom trenutku. Sistem predstavlja promenu, transformaciju demokratske istorije Turske. Istina, promjene su velike. Ali to ne znači da ću postati diktator. Tamo gdje je diktatura nema predsjedničkog sistema. A ovo što ste vidjeli u nedelju zove se demokratija. Ja to zovem voljom naroda – istakao je on.

Dodavši da je “inače fudbaler”, on je sportskim žargonom objasnio situaciju.

– Nema veze pobjediš li 1-0 ili 5-0, pobjeda je pobjeda – zaključio je

Pred vratima EU 54 godine

Erdogan je podsjetio da Turska “pune 54 godine stoji pred vratima EU”.

– S političkog stanovišta, to jednostavno nije podnošljivo. Pokušali smo ispuniti sve njihove zahtjeve, ali oni nisu održali svoja obećanje. Ako promjene politiku prema Turskoj, onda opet možemo da sjednemo za sto i vidimo šta se još može napraviti – kazao je Erdogan.

On se obratio i je pristalicama vraćanja smrtne kazne, čemu se EU oštro protivi.

– Ne brine nas šta Džordž, Hans ili Helga kažu. Nas brine šta govore Hatidže, Ajša, Fatma, Ahmer, Mehmet, Hasan i Husein. I šta Alah kaže. Zato će tu odluku da donese naš parlament – poručio je Erdogan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA