Duterte: Ekstremisti “skupi”, ubijajte ih!

676

Rodrigo Duterte, predsjednik Filipina, ponudio je nagradu za hvatanje muslimanskih ekstremista koji stoje iza osujećenog napada.

On je istakao da razmatra mogućnost naoružavanja civila kako bi pomogli vladi u borbi protiv terorista i osumnjičenih narkodilera koje “više želi mrtve nego žive”.

Duterte je, tokom posjete centralnoj provinciji Bohol, rekao i da je naložio mornarici da bombarduje ekstremiste koji dolaze brodovima u potrazi za osobama koje će kidnapovati, prenosi AP.

– Ohrabrujem i civile da ubijaju, jer takve (ekstremiste) želimo mrtve ili žive i za to nudimo nagradu, ali ih ja više želim mrtve jer bi, ako ostanu živi, morao da ih hranim… a to je prilično skupo – istakao je filipinski predsjednik.

On nudi nagradu od milion pezosa, odnosno 20 000 dolara, za informaciju koja bi vojsci ili policiji omogućila da uhvate ekstremiste odbjegle poslije osujećenog prošlonedjeljnog napada na centralnom filipinskom ostrvu.

Upitan šta bi mogle biti specifične mete ekstremista, Duterte je rekao da oni možda planiraju da prekinu dvodnevni sastanak Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije, koji je danas počeo na turističkom ostrvu u Boholu, Panglao, a to bi, upozorio je, “svima donijelo katastrofu”.

Duterte je obišao nekoliko oblasti u Boholu i zaključio da je ta provincija bezbjedna, istakavši da “Filipini imaju više nego dovoljno vojske za borbu, ako treba, i tokom cijele jedne godine”.

Filipinski predsjednik je upozorio ekstremiste da će ih vlada sada goniti, između ostalog i putem satelita, kako bi spriječili njihov dolazak sa južnog ostrva.

Duterte je Bohol posjetio nedjelju dana nakon što su se filipinske trupe, uz podršku vazdušnih napada, tamo borile protiv boraca Abu Sajafa, usmrtivši četvoricu ekstremista, trojicu vojnika, jednog policajca i dva mještanina, dok trupe i dalje gone nekoliko ekstremista koji su pobjegli.

Vojni zvaničnici navode da su ekstremisti doputovali izdaleka, iz svojih baza u džunglama u južnoj provinciji Sulu, kako bi kidnapovali ljude radi otkupa i izvodili bombaške napade prvi put u Boholu, popularnoj turističkoj destinaciji s bijelim pješčanim plažama, vodopadima, pećinama i bujnom vegetacijom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA