Dukić pozvao radnike “Boksita” i “Alumine” na protest

1524
Rajko Dukić

Došlo vrijeme da zaposleni u dva strateška preduzeća, kompanijama “Boksit” i “Alumina”, konačno iskažu svoj stav na javnom protestu koji će sutra biti održan u Zvorniku, poručio je predsjednik Kompanije “Boksit” Milići Rajko Dukić.

U današnjem saopštenju Dukić navodi da će protest biti održan ukoliko ne bude deblokiran račun “Alumine”. Ovakav potez je, kaže, reakcija na aktuelne probleme u zvorničkoj kompaniji “Alumina”, uzrokovane blokadom računa ovog preduzeća.

– Blokadom računa zvorničke fabrike blokiraju se i računi Kompanije “Boksit” iz Milića, koja iz tih razloga ovih dana ne radi na proizvodnji i isporuci rude – ističe Dukić.

On podsjeća da je Fabrika “Birač” iz Zvornika, koja danas posluje pod nazivom “Alumina”, svojevremeno trebalo da bude izgrađena u Milićima radi prerade rude boksita, ali je, iz političkih razloga, izgrađena u Zvorniku.

Dukić navodi da je proces privatizacije, kada je 2003. godine, fabrika predata u vlasništvo Litvanaca, “urađen na kriminogen način”.

– Umjesto da država dobije 10 miliona KM, kolika je bila vrijednost kupoprodajnog ugovora, tadašnja vlast je platila dugove Litvanaca, u približno istoj toj vrijednosti, a Kompaniju “Boksit” primorala, primjenjujući razne represivne mjere, da otpiše i reprogramira oko 15 miliona KM – tvrdi Dukić.

Predsjednik Kompanije “Boksit” dodaje da za vrijeme Litvanaca, ne samo da je država bila uskraćivana, već je i fabrika organizaciono i tehnološki rasturena na više preduzeća, imovina data pod hipoteke, a po pitanju kredita, koje su Litvanci sami sebi davali, transferišući sredstva u svoje privatne firme u inostranstvu i pritom zadužujući fabriku za 150 miliona KM, vode se i danas sporovi.

On je podsjetio i da je “Alumina” unazad tri godine, od odlaska Litvanaca, stala na svoje noge, osvajajući nove proizvode i evropsko tržište, a da su na sceni neke grupe koje na volšeban način, za male pare, žele da postanu vlasnici najboljeg i najperspektivnijeg industrijskog giganta u Republici Srpskoj, ali i regionu.

Dukić zaključuje da je blokada fabrike pravo lice onih, koji, kako navodi, na sraman način, umjesto da štite zaposlene, građane i društvenu imovinu, žele da, radi svoga interesa i svoga džepa, dovedu u pitanje opstanak ne samo zaposlanih, već i stanovništva Podrinja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA