Djeca iz Srbije “zarobljena” na aerodromu!

2172

Djeca, njih 13, uzrasta od devet do 14 godina, “zarobljeno” je na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im grčki carinici nisu dozvolili da pređu u turski dio ostrva, potvrdila je Ambasada Srbije u Nikoziji.


Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, rekao je da se članovi Kulturno-umjetničkog društva “Izvor”, uzrasta od devet do 14 godina, od sinoć nalaze na aerodromskom terminalu, ali da bi u naredna dva dana trebalo da budu smještena na grčkom dijelu ostrva.

– Deca je trebalo da budu gosti nekom Kulturno-umetničkom društvu na “okupiranoj” strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj dio – rekao je Bivolarević.

deca-ekskurzija-larnaka--(3_620x0

Koliko je situacija dramatična svjedoči i činjenica da su djeca prespavala na stolicama na aerodromu i da još nisu dobila ništa da jedu, a kiparski carinici planiraju da ih na terminalu drže tri dana i tek onda vrate za Srbiju.

Stigli na poziv

Vođa puta i direktor KUD “Izvor” Dejan Tošić objasnio je da je to društvo trebalo da gostuje na festivalu folklora u mjestu Girne (na grčkom Kirenija).

klinci

– U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sletjeli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći dio grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski dio i što ćemo igrati tamo u parlamentu – objasnio je Tošić.

U ambasadi Srbije na Kipru rekli su da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga riješe.

– Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da riješi problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava jer i mi sami bez problema prelazimo sa grčkog na turski dio i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže djecu i to je nedopustivo – tvrde u ambasadi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA