Čepurin: Priče o isporuci S-300 Hrvatskoj su laž!

1037

Spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije su “laž i provokacija”, tvrdi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Njihov cilj je, ističe Čepurin, da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi povjerenje između srpskog i ruskog naroda.

– Još jednom izjavljujem da Rusija nije nikad isporučivala naoružanje kršeći međunarodne norme i embargo na isporuku naoružanja za zemlje bivše Jugoslavije, koji je bio uspostavljen od strane Savjeta bezbjednosti UN – rekao je Čepurin.

Dodaje da je taj “informacioni napad” bio ostvaren uoči proslave za, kako kaže, Ruse i Srbe svetog praznika Vaskrsa – da bude što bolniji i da se smanje mogućnosti reagovanja.

Čepurin navodi da je interesantno da se priča o S-300 “ubacuje” u medije svakih pet, šest godina i dodaje da se dobro zna da su se kriminalne aktivnosti odvijale u trouglu “zemlja destinacije-posrednik-Ukrajina”.

– Predstavnici hrvatske vlade više puta su javno priznavali da je to naoružanje stiglo iz Ukrajine. Da nije spremno za upotrebu. Da su prevareni. Kasnije su dijelovi ovog sistema otišli u jednu treću zemlju. Pogledajte internet. Pogledajte Vikiliks – rekao je Čepurin.

On kaže da je svima poznato ko je u međunacionalnim sukobima preopterećenom regionu Hrvatsku obilno snabdijevao naoružanjem i ko su bili sponzori raspada Jugoslavije, a da sada neko pokušava da izvrne situaciju naopako.

Čepurin je upitao zašto ta priča, stara više od dvadeset godina, nije nikad bila istražena i zašto nisu izvedeni pred lice pravde naručioci, posrednici i isporučioci.

– Zašto kriminalni trgovci naoružanjem, ovi psi rata, osjećaju sebe potpuno bezbjedno? Privedite konačno tu priču kraju. A Rusiju ne treba da uplićete u to. Ostavite ruskog medvjeda na miru – zaključio je Čepurin.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je tvrdnje koje su ovih dana iznijete u javnost u Hrvatskoj, navodeći da je toj zemlji nedvosmisleno isporučen sistem S-300, dok bivši ministar odbrane Andrija Hebrang tvrdi da kompletan sistem nikada nije isporučen Hrvatskoj, niti je bio u upotrebi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA