Banjaluka: Obilježen Veliki petak

727

U Hramu Hrista Spasitelja U Banjaluci obilježen je najtužniji dan u Hrišćanstvu, dan Hristovog stradanja na Golgoti, Veliki petak.

Crkvena zvona su utihnula, a gradom se samo čuo zvuk drvenih klepetala. Mirno i dostojanstveno kako dolikuje, vjernici su prisustvovali jutarnjoj molitvi i odali počast za sva Hristova stradanja. Na ovaj dan nisu htjeli mnogo ni govoriti.

Pored jutarnje molitve, u poslijepodnevnim časovima se u Hramu Hrista Spasitelja čita statija i iznosi plaštanica, platno na kojem je prikazano polaganje Isusa Hrista u grob.

Veliki Petak je i dan kada se strogo posti, uzdržava od svakog veselja, ali i dan kada po tradiciji domaćice farbaju jaja.

Tradicionalno i u Kolu Srpskih sestara farbaju jaja. Koriste različite tehnike, ali kažu da su najljepše one ukrašena sa biljkama i sa voskom. Farbanjem jaja se čuva tradicija i sprema za Vaskrs, kada se upravo tim jajem i omrsi.

– Lijepimo ove travčice, stavljamo na jaja, sami nađemo djetelinu i biljke. Pokvase se u vodu, nalijepe na jaja i mogu da se pričvrste čarapom ili vrećicama.Najstariji način farbanja je voskom, može da se nacrta voskom neki motiv i zanimljiv način da se farbaju – rekla nam je Božana Radulović iz Kola Srpskih sestara.

U Kolu Srpskih sestara ofarbaju preko 3000 jaja koja poklanjaju crkvama, domovima za napuštenu djecu i siromašnim. Veliki broj jaja su pripremili upravo i za Hram Hrista Spasitelja kojima će se vjernici moći poslužiti nakon poslijepodnevne molitve.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA