Todorić ostao bez privatnog ostrva

1463

Ivica Todorić više nije koncesionar ostvra Vele Smokvice kod Rogoznice, potvrdio je direktor firme “Grafoplasta” Ante Lušić. Naime, Lušić je 1995. ugovorom s Ministarstvom odbrane Hrvatske dobio dugogodišnje pravo korištenja tog ostrva. U međuvremenu je svoju firmu i to pravo prodao Todoriću, a sada je, po nepoznatoj cijeni, ostrvo vratio.

– Todoriću je “pun kofer” ove situacije o kojoj bruji čitava Hrvatska, a kako sam mu ja davno govorio da mi je želja da vratim upravljanje nad ostrvom o kojem sam se brinuo 22 godine, on je sada na to pristao i opet sam na početku – rekao je Lušić za ŠibenikIN. Ono što je izbjegao da kaže su pojedinosti dogovora po kojemu je “Grafoplast” vratio dugogodišnje pravo korištenja ostrva Smokvice.

Ministarstvo odbrane dalo je “Grafoplastu” 1995. godine pravo korištenja ostrva na 30 godina, a ugovor je potpisala i treća strana, Opština Primošten, koju je poslije naslijedila Opština Rogoznica. U međuvremenu je “Agrokor” Ivice Todorića od Ante Lušića otkupio “Grafoplast”, te se Todorić zajedno s porodicom počeo koristiti ostrvom. Lušića je Todorić zadržao na čelu firme i zadužio ga za upravljanje ostrvom.

Priča o Smokvici ponovo je pokrenuta je u februaru ove godine, kad su se počeli otkrivati Todorićevi problemi i kriza u “Agrokoru”. Goran Marić rekao je tada na konferenciji za novinare da za koncesiju nad ostrvom nije naplaćen dug od 50 miliona KM.

Dug pretežak

– Danas sam bio u Ministarstvu državne imovine. Išao sam da vidim koliki je taj dug jer iznos od 200 miliona kuna ne prihvatam – rekao je Lušić i dodao da to “nema veze s mozgom”.

Ako se taj dug pokaže kao tačan, Lušić je odlučio da batali ostrvo.

– Ako me potjeraju sa ostrva, neka se opet krade i devastira, to onda više neće biti u mojim rukama – rekao je. On je dodajo da ima partnere koji sa njim žele da ulože u komercijalni turistički razvoj tog ostrva.

O kojim je partnerima riječ, Lušić nije htio reći, a na pitanje je li promjena vlasnika u sudskom registru samo predstava za javnost kako bi Todorić, ne vezano za to kako se riješe njegove poslovne muke, preko njega zadržao upravljanje nad Smokvicom, Lušić je odgovorio kako on nije fiktivni nego pravi partner.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA