“Zarobljeni” klinci večeras u Beogradu?

1221
Foto: Privatna arhiva

Djeca iz KUD “Izvor”, koja su zadržana na aerodromu u Larnaki, trebalo bi danas da se vrate u Srbiju, izjavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Veljko Odalović. 

– Čine se napori da se u toku dana djeca vrate u zemlju tako da je i “Er Pink” ponudio svoju pomoć i ponudio da organizuje avion kojim bi se djeca vratila – rekao je Odalović.

On kaže i da je sa djecom otpravnik poslova srpske ambasade na Kirpu Dragan Zurovac na aerodromu u Larnaki i biće sa njima dok ne dođe avion.

– U toku je dogovor oko dobijanja termina u kojem će let moći da se realizuje, a naš otpravnik poslova je dobio instrukcije da bude sa djecom, da im se nađe za sve što zatreba – rekao je Odalović.

Ranije danas u Ambasadi Srbije u Nikoziji je potvrđeno da je trinaestoro djece iz Srbije od sinoć “zarobljeno” na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski dio ostrva.

deca-ekskurzija-larnaka--(1 (1)

Mališani su sa Kulturno-umjetničkim društvom “Izvor” krenuli na festival folklora u mjestu Girne koje se nalazi u turskom dijelu Kipra i upravo zbog toga carinici grčke nacionalnosti ne žele da ih puste da uđu u zemlju, potvrđeno je u Ambasadi Srbije u Nikoziji.

Kako je objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umjetničkog društva “Izvor”, uzrasta od devet do 14 godina, trenutno se nalaze na terminalu, ali bi naredna dva dana trebalo da budu smještena negde na grčkom dijelu ostrva.

– Djeca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umjetničkom društvu na “okupiranoj” strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj dio – rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebalo da dobije u toku dana.

Koliko je situacija dramatična svjedoči i činjenica da su deca prespavala na stolicama na aerodromu i da još nisu dobila ništa da jedu, a kiparski carinici planiraju da ih na terminalu drže tri dana i tek onda vrate za Srbiju.

Vođa puta i vlasnik KUD “Izvor” Dejan Tošić je ranije danas rekao da je situacija izuzetno teška i da ne zna šta da učini.

– Dobili smo poziv za festival folklora u Girneu koji se već tradicionalno organizuje 19 godina i na kome učestvuje veliki broj zemalja. U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sletjeli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći dio grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski dio i što ćemo igrati tamo u parlamentu – jadao se Tošić.

Tošić je rekao da već satima bezuspješno pokušava da ubijedi carinike da puste djecu, ili da im makar donesu nešto da jedu.

– Pokušao sam da im objasnim da smo mi samo došli da igramo folklor i da se ne miješamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka da igramo. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni djeca nećemo kročiti sa takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za djecu ali ni to nisu uradili. Planiraju da nas ovde drže do srijede i onda vrate za Srbiju. A djeca do tad da spavaju ovde na terminalu kao što su i noćas. Ne znam šta da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni – iskren je Tošić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA