Vodostaji rijeka u RS u porastu (FOTO)

1529

Zbog obilnih padavina koje ne prestaju u protekla tri dana rijeke Vrbas, Pliva i Sana su u konstatntom porastu, a do prvih izlijevanja bujičnih potoka došlo je u Banjalučkom naselju Česma. Zbog svega navedenog su uvedena i vandredna mjerenja vodostaja na nivou čitave RS.

Strah od novih poplava usamljen slučaj, pa je tako uprkos velikom nevremenu srela i primjetila veliki broj građana koji su stajali na obalama i posmatrali rijeke.

cesma

Zabrinuti građani kažu da ih podsjeća na 2014. godinu.

Najviše padavina je u dosadašnjem toku dana bilo u sjevernom dijelu Republike Srpske, to jest Banjaluke i okolnih gradova i opština, gdje je išlo i do 30 litara po metru kvadratnom.

Vodostaj na hidrološkoj stanici Delibašino Selo prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 12 centimetra, te je u 18.00 časova iznosio 382 centimetra.

Lišnja se izlila iz korita

Usljed obilnih padavina i ispresijecanog korita zbog radova na izgradnji auto-puta rječica Lišnja se izlila iz korita u Ulici Živojina Preradovića u Prnjavoru.

Prema informaciji iz opštinskog Štaba za vanredne situacije, poplavljena je i Banjalučka ulica, a pod vodom je i stadion Fudbalskog kluba “Ljubić” u prigradskom naselju Lazina voda.

Rijeka Ukrina za sada ne predstavlja opasnost za stanovnike u priobalnom području, ali postoje indicije da bi se mogla izliti na lokalni put u Kulašima, u blizini strelišta.

Trenutno je u prekidu lokalni saobraćaj prema Srpovcima i Mračaju.

Iz kabineta načelnika opštine Prnjavor pozvali su građane u priobalnim područjima da preduzmu mjere lične i uzajamne zaštite od poplava.

Građani se u slučaju potrebe mogu obratiti opštinskom Odsjeku za civilnu zaštitu od 7.00 do 20.00 časova na broj telefona 051/660-853 ili Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na broj 123.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA