Vlada RS iz kase IRB-a puni rupe u budžetu?

864

Nesvakidašnja odluka Vlade da rupu u budžetu zakrpi milionima iz IRB-a izazvala je muk u Ministarstvu finansija.

Nakon otkrića da je Vlada IRB-u naredila da, 20 godina ranije, u budžet isplati novac za vraćanje kredita Svjetske banke, od odgovornih ne stiže objašnjenje. Iz IRB-a su obećali zvaničan odgovor, ali ga ipak nisu poslali. Telefonom su ranije poručili da će u njemu napisati samo jednu rečenicu, da su odluku Vlade uredno izvršili. A iz Vlade već tri dana ni traga ni glasa pa danas ni na treći zahtjev za informacijom nije stigao odgovor. Jedino su pred skupštinskim odborom za finansije opozicioni poslanici zatražili pojašnjenje od vladinih predstavnika.

– Moj prijedlog je da Odbor za finansije razmotri pitanje na koji način je i u skladu sa koji zakonom je Ministarstvo finansija, to jest Vlada povukla 24 miliona maraka iz IRB-a – rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS.

Sa Miladinom Stanićem nije se složila predsjednica odbora. Željka Stojičić predložila mu je da na odgovor sačeka do sljedeće godine, kada će na dnevni red doći godišnji izvještaj o poslovanju IRB-a. Ipak, opozicionari su bili uporni.

news-2011-september-konvertibilne_marke_692428815– Kako je došlo do prebacivanja 24 miliona maraka sredstava iz IRB-a koja nisu bodžetom planirana da se na taj način krpe budžetske rupe – ponovo je pitao Stanić.

– To što tražite nama nema ko danas objasniti, tako da mislim da je bespredmetno da to stavljamo na dnevni red – odgovorila je Željka Stojčić.

Na odgovor ponovo je reagovao Stanić.

– Ja mislim da niste vi ovdje predsjednik ad hok. Ovdje predložite pa se glasa. Moj prijedlog se stavi na raspravu ako hoćete demokratski, a ako hoćete slušati vođu svoje stranke onda nemojte nas zvati uopšte na odbor – kazao je Stanić.

Na kraju je većina u Odboru odbila Stanićev prijedlog. Poručeno mu je da lično postavi poslaničko pitanje ministru finansija.

– Nije stavljeno na dnevni red zato što su imali većinu o Odboru za finansije i budžet trenutno. Bili su tu predstavnici Ministarstva finansija ali je bilo obrazloženje da nisu spremni, da nisu kompetentni da daju odgovor na to – rekao je Stanić.

– Mi smo tražili da se o tome raspravlja na Odboru. Pa čak smo tražili bar informaciju. Da znamo da li je to tačno šta se desilo sa sredstvima IRB-a, međutim strah je zavladao među narodnim poslanicima, oni nemaju hrabrosti da zatraže bar informaciju – rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NSRS.

Nakon sjednice predsjednica odbora i poslanici vladajuće većine nisu bili raspoloženi da daju izjave. Opozicija tvrdi da Vlada ovom odlukom krši brojne zakone kao i savjet MMF-a da zaustavi politički uticaj na IRB. Dok je opozicija tražila odgovore, gotovo pola Vlade bilo je na sastanku sa kreditorima iz Evropske banke za obnovu i razvoj, na kojem je, kako je saopšteno, sprovođenje Reformske agende bilo u prvom planu.

[poll id=”35”]

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA