“Tiranska platforma znači stvaranje velike Albanije”

436

U sadašnjoj političkoj krizi u Makedoniji najvažniji interes je da “tiranska platforma” ne zaživi jer ona praktično znači početak stvaranja “velike Albanije”.

To je za “Politiku” rekao Ivan Stoilković, predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM).

– Ova platforma, doneta u stranoj zemlji, osuđuje i Makedonce i Srbe za navodni genocid na Albancima u periodu od 1912. do 1956. Ako taj zahtjev dobije pravo građanstva, srpski narod u Makedoniji naći će se u nemogućem položaju. Ujedno će to dovesti i Srbiju u tešku poziciju – objašnjava Stoilković.

On je političar sa najdužim poslaničkim stažom u Makedoniji koji je u Sobranje 11. decembra prošle godine ponovo izabran i izabran na listi VRMO-DPMNE.

– Sve je sporno, čak i integrisani granični prelazi prema Albaniji i Kosovu o kojima se ne priča mnogo, promjena državnih simbola, uvođenja albanskog jezika u Ustav što je uvod u federalizaciju države – rekao je on.

Prema njegovim riječima, Makedonija se nalazi u svojevrsnoj geopolitičkoj kvadraturi kruga.

Realizacijom zahtjeva iz albanske platforme, dodao je, stvoriće se dvonacionalna država u kojoj neće biti mjesta za pripadnika manjih naroda, Srbe, Turke, Rome, a Makedonci će doći u situaciju koju bih najbliže opisao položajem bosanskih muslimana – Bošnjaka u sadašnjoj BiH.

– Najviše što iz cijele ove situacije možemo da dobijemo jeste raspisivanje novih izbora. Ali nikada ne znate kada imate posla sa “našim zapadnim prijateljima”. Njihov strateški interes je da završe posao sa Albancima, riješe problem oko imena makedonsek države i da nas uguraju u NATO. A kako će u toj državi biti makedonskim građanima uopšte im nije važno. I zato kao reakciju imate erupciju nezadovoljstva – kaže Stoilković.

On ukazuje da u Makedoniju iduće nedjelje dolazi Donald Tusk predsjednik Evropskog savjeta koji ima ulogu da izvrši dodatni pritisak na makedonskog predsjednika da mandat da lideru SDSM, i kaže da, koliko je upoznat, predsjednik Đorđe Ivanov na to neće pristati.

– Poslije toga nam slijedi dodatna diplomatska artiljerija i eventualno kao izlaz iz sadašnjeg lavirinta, novi parlamentarni izbori zajedno sa lokalnim. Naravno sve pod uslovom da se ne desi neki inscenirani incident koji bi mogao da promijeni tok političkih događaja – kaže Stoilković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA