Stop alkoholizmu: Alkohol nije zabava (VIDEO)

2384

Rakija za cirkulaciju, konjak za srce, vino popravlja krvnu sliku, travarica pomaže kod čira, sve su to zablude jer alkohol nije lijek. Alkoholizam nije loša navika, nego ozbiljna psihijatrijska i socijalna bolest.

Od 2014. godine u dobojskom Centru za mentalno zdravlje liječilo se više od 300 alkoholičara. Zabrinjava činjenica da je sve više mladih zavisnika od alkohola.

– Alkoholizam je jedna vrlo ozbiljna bolest i to nije samo bolest pojedinca, to je bolest kompletnog društva, posljedice su ogromne. Porodične, profesionalne, socijalne, znači tu trpe svi. Znači i djeca i sam pacijent i kompletna porodica – mišljenja je Mladenka Milanović, psiholog .

Životni vijek alkoholičara je od 45 – 55 godina, što je za trećinu kraći nego li kod osoba koje ne piju alkohol. Stručnjaci naglašavaju da je rijedak slučaj da alkoholičar dođe na liječenje svojom voljom, kažu, obično dolaze kad ih porodica i poslovni saradnici počnu odbacivati.

– Postoji liječenje lijekovima, averzivna terapija, znači lijek koji se daje, ako dođe u kontakt sa alkoholom, on izaziva mučninu, on se zove antabus. Postoji grupa liječenih alkoholičara, produžena grupa i klub liječenih alkoholičara. To su sve, to ne može biti manje od šest mjeseci. A pravo liječenje je kada postoji duga apstinencija – pojašnjava dr Dušanka Cvijetić.

Da ne bi došlo do alkoholizma, izuzetno je važna prevencija od najranije životne dobi. Iz Centra za mentalno zdravlje ističu da svake godine na kreativan i domišljat način osnovcima
prezentuju štetnost alkohola.

– Evidentno je da je granica konzumiranja alkohola sve niža i niža i mi iz tog razloga aktivnosti usmjeravamo prema mlađim kategorijama, da ih upoznamo sa štetnim efektima
konzumiranja alkohola. Preventivne aktivnosti uglavnom radimo na terenu – naglasio je Dr
Radoslav Nikolić, direktor Doma zdravlja Doboj.

U toku liječenja od alkoholizma izuzetno je važna podrška čitave porodice, to je proces kroz koji zavisnik nikako ne može prolaziti sam, ističu stručnjaci. Alkoholizam predstavlja najčešću bolest zavisnosti, a istraživanja su pokazala da u BiH godišnje svaki alkoholičar prosječno popije 60 litara alkohola.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA