Stečaj u Robnim rezervama RS!?

803

Okružnom privrednom sudu u Banjaluci podnesen je prijedlog za pokretanje stečaja u Robnim rezervama RS! Prijedlog je podnio Mirko Marčeta, direktor ovog preduzeća, koje već godinama grca u problemima.

U sudu je potvrđeno da je prijedlog za pokretanje stečaja Marčeta podnio 9. marta ove godine.

– Sud još nije donio odluku o imenovanju stečajnog upravnika, a o potrebi njegovog određivanja će odlučiti pod uslovima i prema razlozima predviđenim Zakonom o stečaju RS – rekli su u Okružnom privrednom sudu.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je Vlada RS dala saglasnost za pokretanje stečaja i da će ta odluka idućih dana biti objavljena u “Službenom glasniku RS”.

– Uplatili smo i 3 000 maraka, potrebnih prilikom podnošenja zahtjeva za pokretanje stečaja u ovom preduzeću – rekao je Gluhaković i dodao da ne može iznositi više detalja o ovom preduzeću.

Sa rukovodstvom Robnih rezervi nismo mogli da stupimo u kontakt, jer se niko nije javljao na broj telefona koji je naveden na internet stranici preduzeća.

Opstanak ovog preduzeća opterećuju ogromna dugovanja, a samo dug za PDV prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, zaključno sa krajem prošle godine, premašuje 9,40 miliona maraka. Ovo preduzeće nalazi se na trećem mjestu liste najvećih dužnika za PDV u BiH.

Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj upozorila je, još krajem prošle godine, i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Revizori su, nakon što su kontrolisali finansijske knjige Robnih rezervi, naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

Robne rezerve su od revizora za 2015. godinu dobile negativno mišljenje nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,82 miliona KM, dok su potraživanja od Ministarstva finansija RS na osnovu isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u većem iznosu za 965.422 KM.

Revizori su utvrdili i da Robne rezerve nisu izvršile procjenu i ispravku potraživanja od preduzeća “Farmlend” iz Nove Topole kod Gradiške u iznosu od 1,52 miliona.

Istakli su i da “Farmland” ne posjeduje nijedno grlo koje zadovoljava karakteristike predviđene ugovorom između dva preduzeća. Robne rezerve od “Farmlenda” potražuju 581 grlo.

– “Farmland” nije ispoštovao ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo da posjeduje i isporuči ih Robnim rezervama – naveli su revizori.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA