Skuplji eko test za vlasnike starijih vozila?

748

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa saradnicima održao je sastanak s entitetskim kolegama o problematici eko testova na tehničkim pregledima.

Na sastanku s federalnim ministrom saobraćaja i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra za drumski saobraćaj Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske Natašom Kostić konstatovana je neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koje uređuju oblast tehničkih pregleda.

Propisom Federalnog ministarstva za saobraćaj i komunikacije, od 1. januara ove godine, eko test postao je obavezan dio tehničkog pregleda prilikom godišnje registracije automobila uz dodatnu naplatu 22-32 KM za vozila s benzinskim motorom, odnosno 36 KM za vozila s dizelskim motorom.

Predstavnici državnog i entitetskih ministarstava na sastanku su donijeli zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenovnika, koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.

Kako je istaknuto, za automobile nižih euro karakteristika plaćaće se veće naknade za eko testove, dok bi se za vozila viših euro karakteristika, kao i vozila na hibridni i gasni pogon, plaćao manji iznos takse.

Dogovoreno je da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja sedmice dostave imena predstavnika za radne grupe za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na cestama BiH o vozilima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA