Prepirke u Skupštini zbog kulture i sporta!

1165

Sredstva koja se izdvajaju za podršku razvoju banjalučke kulture, sporta i turizma, bili su povod za novu odborničku “svađu”! Opozicioni odbornici, ali i pojedini iz vladajuće koalicije, smatraju da su sredstva premalena i nepravedno raspoređena.

U nastavku sedme skupštinske sjednice, održane juče, opozicija je zatražila da se prave novi pravilnici za dodjelu sredstava te da se revidira lista udruženja od interesa za grad. U ovoj godini 150 000 KM namijenjeno je za održavanje kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija i 180 000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam.

natalija-portal-elta
Natalija Trivić

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić rekla je da su to nedovoljna sredstva, ali da će grad pružiti podršku i u vidu ustupanja određenih prostora za razne događaje.

– Važno je istaći da kalendar manifestacija, što se tiče kulture i turizma, prvenstveno fokus stavlja na kvalitet proizvoda i nije važno da li je organizator privatno preduzeće ili udruženje građana, već proizvod koji nude. Novina je da će se u kulturi i turizmu raditi na iskoroštavanju otvorenih lokacijskih prostora da kultura i turizam budu bliži građanima – rekla je Trivićeva.

Pročitajte i:

zimzo

“Zimzograd” se seli na Kastel

Odbornik PDP-a Draško Stanivuković smatra da su kriterijumi dodjele sredstava, kada je u pitanju sufinansiranje kulture, veoma loši.

– Imamo situaciju da se informacija o broju članova nekog kulturno-umjetničkog društva daje usmeno. To mi se ne čini ispravno. Ipak, načelnica Trivić je rekla da bi se to trebalo mijenjati, i ja joj dajem podršku u tome – naveo je Stanivuković.

Odbornik SDS-a Aleksandar Petković je naveo da se kriterijumi prilikom dodjela sredstava zaobilaze, te da je jedini kriterijum, kako kaže, “usmeni dogovor”, sa čim se složio i nezavisni odbornik Zoran Talić koji je tražio da se dokument povuče zbog netransparentnosti.

“Okršaj” Ninkovića i Trivićeve

Na jučerašnjoj sjednici došlo je i do svojevrsnog “okršaja” između odbornika SDS-a Ljube Ninkovića i Trivićeve, a povod je bila manifestacija “Dukatfest” i uloga načelnice u njoj.

Ljubo Ninković
Ljubo Ninković

– Zanima me da li je načelnica Trivić i dalje direktorka Dukatfesta?! Ovoj manifestaciji je dodijeljeno 12 000 KM u okviru sufinansiranja kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija, pa me zanima da li je ona i dalje direktor i ako jeste, zar nije u očiglednom sukobu interesa – rekao je juče Ninković.

Trivićeva je ubrzo odgovorila pozivajući SDS-ovog odbornika da, kako je rekla, provjeri informacije prije nego što ih iznese na Skupštini.

– Bila sam angažovana kao projekt menadžer za mnoga udruženja, a ne samo Dukatfest. Za iznošenje netačnih informacija pozvaću Ninkovića i na pravnu odgovornost – odgovorila je Trivićeva.

Pročitajte i:

igor radojicic skupstina banjaluka

Banjaluka dobija grb u aprilu!

Ona je rekla i da su uvažene primjedbe opozicije od prošle godine da se “Fresh Wave Festival” ne održava za vrijeme obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba za vrijeme akcije “Oluja”.

– Zbog toga će pomenuta muzička manifestacija biti održana 11., 12. i 13. avgusta, a ne početkom tog mjeseca kako je to bilo prije – navela je Trivićeva.

Na u udaru i Oskar popularnosti

Na udaru se našla i manifestacija Oskar popularnosti, čiji organizator od grada besplatno dobija dvoranu Borik za njeno održavanje.

– Bilo bi bolje da grad podržava Svetosavsku akademiju i slične događaje, nego pomenutu muzičku manifestaciju. Ali, neka i bude da im dajemo prostor, ali ne bi trebalo besplatno. Možemo im dati prostor sa nekim većim popustom – istakao je Stanivuković.

Odbornik Vladimir Mirošljević iz NDP-a smatra da je dodjeljivanje dvorane za održavanje Oskara popularnosti “bezobrazluk” dok, sa druge strane, odbornik SNSD-a Marinko Umičević, podržava održavanje ove manifestacije, jer okuplja, kako kaže, veliki broj ljudi i ima kontinuitet.

Pročitajte i:

drasko ilic milenko saric

Šarić privremeno u fotelji, Ilić “na čekanju”

Kritike i za sport

Kritike su upućene i na program finansiranja sporta i fizičke kulture. Mirošljević je prozvao predstavnike sportskih klubova da “dok drugi rade, oni trčkaraju po odjeljenjima i traže pare od grada”. On traži da se ova oblast fiskalizuje.

Odbornik DNS-a Nenad Šibarević, koji je ujedno i predsjednik Savjeta za mlade i sport smatra da odbornici stalno upadaju u zamku da mogu da riješe stanje u sportu.

– A nemamo ni zakon o sportu niti prave organe upravljanja u klubovima, nemamo prave kontrole kako se sredstva troše. Klubovi žele da lobiraju odbornike i načelnike, vrše pritiske, što nije nikako dobro. Ova sredstva mogu biti dovoljna ako nađemo način kontrole utroška sredstava. Moramo imati jasne kriterijume, kako da ocjenjujemo i razlikujemo klubove – kazao je Šibarević.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA