Otvoreni front: Ferari poslao upozorenje Mercedesu

858

Ferari trenutno ima najbrži bolid, Mercedes je na gotovo identičnom nivou, Red Bul je treća “sila” Formule 1, Vilijams četvrta, potom slijedi grupa izjednačenih timova, dok su na začelju Zauber i očajni Meklaren.

Na ovo bi se, u kratkim crtama, mogla svesti analiza osmodnevnih testiranja u Barseloni, gdje su ekipe najbržeg karavana brusile formu pred start novog šampionata, koji je zakazan za 26. mart u Melburnu.

Da su “crveni” ostvarili najbrža vremena i nije neka novost. Jer, slavni tim iz Maranela je, primjera radi, prošle godine u predsezoni takođe obarao rekorde. A potom u 21 trci Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen nisu osjetili slast pobjede. Štaviše, Ferari je izgubio i drugo mjesto u konkurenciji konstruktora, koje mu je preoteo Red Bul. Mercedes je, jasno, bio dominantan. Pa ipak, sada stvari stoje malo drugačije. Front je otvoren, a “crveni” su poslali hitac upozorenja “strijelama”.

Bolid “SF70H” je remek-djelo

“Propeti konjić” u 2016. nije blistao na stazi, ali je zato organizaciona struktura tima drastično izmijenjena. Nabolje. Nakon odlaska tehničkog direktora Džejmsa Alisona, Ferari nije tražio nikog “sa strane”, nego je njegovu funkciju preuzeo dotadašnji šef odjeljenja za razvoj motora, Matio Binoto. Uz to, šef svih šefova Serđo Markione konačno je shvatio da diktatorski pristup, jednostavno, ne pali. Dizajneri i inženjeri dobili su potpunu slobodu, a to je nešto što pali.

Već na promociji novog bolida “SF70H” bilo je jasno da će njegovi kreatori biti pukovnici ili pokojnici. Nova uzdanica “crvenih” drastično se razlikovala od konkurencije, prije svega po dizajnu vješanja, bočnim stranama, hlađenju i usjecima u karoseriji koji imaju značajan uticaj na aerodinamiku.

Na papiru, sve je izgledalo sjajno, ali smjeli koncept potvrdu je morao da dobije i na stazi. Katalunja je idealna pista za to jer njena jedisntvena konfiguracija otkriva sve mane automobila. I, čini se da bi u Maranelu ipak mogli biti pukovnici, pošto se “SF70H” pokazao kao brz i pouzdan bolid. Ono što ga čini pravim malim remek-djelom je činjenica da njegove ključne dijelove rivali neće moći tek tako kopirati.

I da, ponovo je najtrofejniji tim u istoriji Formule 1 ostvario najbrže vrijeme na testovima (Kimi Raikonen, 1:18,634 minuta), ali taj podatak ga ne čini favoritom u Australiji. Ono što ga čini favoritom je njegovo ponašanje na stazi, činjenica da “ide kao po šinama”, ali i brojke tokom simulacije trke. A to je vjerovatno i ključna statistika.

Luis Hamilton ulogu favorita prepustio "crvenim"
Adut Mercedesa Luis Hamilton ulogu favorita prepustio je “crvenim” iz Maranela

Prošle godine Mercedes je tokom testiranja dominirao u ovoj kategoriji. Potom je na dominantan način uzeo duplu krunu. Ove sezone, međutim, Ferari je i po tome najbrži, 0,3 sekunde po krugu od “srebrnih strijela”, te sedam desetinki u odnosu na Red Bul.

Hamilton: Ferari je fantasičan

Doduše, svi timovi će u Melburnu imati dodatna poboljšanja na bolidima, pa bi se ova slika mogla donekle promijeniti. Ali, ne toliko da Ferari praktično preko noći izgubi evidentnu prednost. Toga je svjestan trostruki svjetski šampion i glavni adut Mercedesa Luis Hamilton:
– U Ferariju su uradili fantasičan posao. Mislim da nisu pokazali svu snagu i da mogu biti još brži, ali i ovo do sada je bilo spektakularno. Stvari izgledaju veoma pozitivno za njih i siguran sam da nisu blefirali. Ne treba još otpisati ni Red Bul. Na prvoj trci će imati bolji “paket” i iskreno se radujem borbi u troje – izjavio je Britanac.

U Maranelu su naučili i jednu drugu lekciju. Do sada su pred svaku sezonu postavljali visoke ciljeve, “gađali” pobjede, titule, a potom borilišta napuštali pognute glave.

Na pomolu “razvod”
Meklarena i Honde?

MeklarenMeklaren je između dvije sezone napravio revoluciju. Dugogodišnji šef Ron Denis bukvalno je otjeran, zahvalnica je uručena i vozaču Džensonu Batonu, promijenjen je klutni prefiks bolida “MP4”, čak i timske boje. Ali džaba. Proizvođač motora Honda je, čini se, opet zakazao, mada stručnjaci tvrde da ni sam automobil “MCL32” nije baš brz. Ekipa iz Vokinga odvezla je najmanje kilometara na testovima, agregat je veoma nepouzdan i spor, pa se sve češće može čuti da će uskoro uslijediti “razvod”, iako ugovor između dvije strane važi do 2024. godine.

Danas u Italiji niko ne govori o šampionskim ambicijama, ali da su stvari mnoge bolje nego što su bile samo godinu dana ranije, niko ni ne krije.

– Predsezona je bila, manje-više, pozitivna. Osjećaj u bolidu je odličan od prvog dana. Tim je tokom zime odradio odličan posao u pripremi auta, koji je i brz i pouzdan. Ako poredimo ovaj period sa onim od prije godinu dana, jasno je da smo na svim poljima u boljoj poziciji. A gdje ćemo biti na prvoj trci? Nemam pojma. Hajde da sačekamo još dvije sedmice – poručio je posljednji Ferarijev prvak Raikonen.

Raikonen: Mogli smo biti i brži

Kimijevo vrijeme na Katalunji 1:18,634 minuta je skoro sedam desetinki bolje u odnosu na Mercedesov rekord. Nema sumnje da “srebrne strijele” mogu voziti brže od 1:19,310, ali može i Ferari.

– Siguran sam da smo i mi mogli biti još brži, ali to nije jedina svrha ovakvih testiranja. Naravno, šta god da radite, pokušavate odvesti najbrži mogući krug, međutim, postoji mnogo varijabli koje utiču na konačno vrijeme. Ono što ohrabruje je da smo imali dobre pripreme i da postoje segmenti koji dodatno možemo poboljđati kako bismo bili još brži – zaključio je Ledeni Finac.
Dakle, glavno pitanje pred premijeru u Melburnu je može li šampionski Mercedes prestići Ferari. Red Bul nije daleko, ali u prvom dijelu sezone teško da može zaprijetiti vodećem tandemu, baš kao i Vilijams. Potom slijedi grupa od četiri vrlo ujednačena tima – Toro Roso, Reno, Fors Indija i Has. Zauber je pri dnu, očekivano, ali i Meklaren neočekivano. Tim iz Vokinga je imao turobnu predsezonu i veliko je pitanje kada će i da li će se uopšte oporaviti.

Vozač                     tim            vrijeme         zaostatak
1. Kimi Raikonen     Ferari          1:18,634       –
2. Valteri Botas       Mercedes     1:19,310      + 0,676
3. Felipe Masa        Vilijams       1:19,420      + 0,786
4. Maks Ferstapen  Red Bul        1:19,438      + 0,804
5. Karlos Sainc       Toro Roso     1:19,837      + 1,203
6. Niko Hilkenberg  Reno            1:19,885      + 1,251
7. Serhio Perez       Fors Indija   1:20,116      + 1,482
8. Kevin Magnusen  Has             1:20,504      + 1,870
9. Stofel Vandorn    Meklaren     1:21,348      + 2,714
10. Markus Erikson  Zauber       1:21,670      + 3,036

Dejan Marić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA