Odgođena sjednica Doma naroda: Predstavnici SNSD i DNS nisu došli!

546
Odložena sjednica Doma naroda

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je najavljena za danas, neće biti održana jer su predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD), njegov zamjenik Dragutin Rodić (DNS) i delegat Nebojša Radmanović (SNSD) obavijestili Kolegijum da se na zasjedanju neće pojaviti.

Nović, Radmanović i Rodić su izjavili da se osim problema uzrokovanih predajom zahtjeva za reviziju, trebaju riješiti i pitanja tužilaštava i sudija, odnosno, kako su naveli, prisustva stranaca u Ustavnom sudu BiH.

– Kolega Radmanović me samo obavijestio da je odgodio sjednicu Komisije za spoljnu trgovinu i carine kojom on predsjedava, a koja se trebala održati prije sjednice Doma. Spomenuo je mogućnost i da se njih trojica neće pojaviti – rekao je delegat Kluba Bošnjaka Sead Kadić, dodavši kako će on doći u Sarajevo.

Član Kolegijuma Doma Ognjen Tadić (SDS) ističe kako ga je pomenuti trojac telefonskim putem obavijestio kako sutra neće doći na zasjedanje, ali i dodaje da mu razlog takvog poteza nije poznat. Pored Tadića i već pomenutog trojca, Klub srpskog naroda u Domu naroda predstavlja još i Darko Babalj (SDS).

Na današnjoj sjednici trebala se razmatrati zakonska rješenja visine naknade za sudije i tužioce u pravosudnim institucijama BiH. Naime, predstavnici pravosuđa na nivou BiH kroz akte Savjeta ministara traže prava na određene naknade, a s druge strane negoduju zbog smanjenje regresa. Prema prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Savjet ministara je naveo da sudije i tužioci imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor.

Slična situacija kada je riječ o održavanju sjednica je i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koja bi trebala biti održana 23. marta. Prethodna sjednica održana je 7. marta, ali procedura glasanja nije obavljena jer nisu prisustvovali predstavnici iz SNSD-a, dok su iz SDS-a prisustvovali, ali nisu učestvovali u glasanju. Sjednica je okončana bez ijedne donesene odluke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA