Obren Petrović dobio imunitet!?

1795
Obren Petrović

Unakrsno ispitivanje gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, kao svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, odloženo je za utorak jer je utvrđeno da je Petrović dobio imunitet od krivičnog gonjenja.

Odgodu su tražile odbrane optuženih zato što, ni oni ni Sud BiH, nisu bili obaviješteni o Petrovićevom imunitetu.

– Imunitet se daje za kriminalne aktivnosti, a ne za određeni proces. To može biti paradoks, ali nama to, na neki način, olakšava jer se svjedok ne može štititi pravom da ne odgovara na neka pitanja. Ali to znači da je, na neki način, učestvovao u nečemu za šta je dobio imunitet. Sve je to nagađanje. Kada vidimo okvir imuniteta i događaje povodom kojih je dat, vidjećemo ozbiljnost situacije i kako će odbrana u tom pravcu reagovati – rekao je Branko Ristić, advokat Milana Ninkovića.

Miodrag Stojanović, advokat Andrije Bjeloševića, smatra da je besmislen odgovor tužioca da je trebalo da traže odluku o imunitetu jer “kako da traže nešto za šta ne znaju da je dato”.

Prema optužnici, Ninković i drugi optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Doboja i Teslića. Na teret su im stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani te odvođeni u logore.

Ninković i drugi optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Doboja i Teslića

Nakon što  je Tužilaštvo BiH okončalo saslušanje svjedoka Obrena Petrovića, unakrsno ispitivanje je odloženo.

Petrović, koji je u to vrijeme bio načelnik Stanice javne bezbjednosti, između ostalog, potvrdio je spiskove za isplatu akontacija za april 1992. godine pripadnicima “Crvenih beretki” iz Srbije koji su bili prisutni na području Doboja i plaćeni od strane Centra službi bezbjednosti, a da je isplate odobravao Andrija Bjelošević, koji je bio načelnik CSB. Govorio je i o tome da je stanovništvo hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, bez razloga i naloga, hapšeno i odvođeno u zatvor, a policija i zatvorski stražari ništa nisu mogli da preduzmu.

– Od maja do juna 1992. godine tretman prema civilima je bio loš jer su i u SUP-u “crvene beretke” premlaćivale ljude. Dio su odvodili u zatvor, dio je ostajao tu. Nije u to vrijeme bilo evidencije ko odlazi u centralni zatvor – rekao je Petrović i istakao da je u junu Bjelošević zabranio ulazak u zgradu zatvora bez ovlaštenja, uključujući i “Crvenim beretkama”. Dodao je da je potom krizni štab formirao komisiju, napravljena je trijaža i jedan broj ljudi je pušten iz zatvora, a jedan dio ispitivan i podnijeta je krivična prijava.

Advokat Stojanović ocijenio je da je svjedočenje bilo u granicama očekivanog, a advokat Ristić da je svjedočenje Petrovića nesadržajno.

Na početku svjedočenja Petrović je rekao da od posljednjeg pretresa ima velike pritiske, posebno medija, prijetnji preko društvene mreže Fejsbuk pa i prijetnji likvidacijom kroz komentare na portalima, ali se opredijelio da govori istinu.

Tužilac Džermin Pašić je rekao da odbrani nije nepoznato da je Petrović dobio imunitet, ali i da nijedno pitanje koje odbrana može postaviti ne može inkriminisati svjedoka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA