Nova pumpa za prijedorske vatrogasce (VIDEO)

959

Prijedorski vatrogasci od sada će moći da rade još bolje. Stigla im je pumpa za ispumpavanje velikih količina vode. Kapacitet je oko 20 000 litara vode u minuti. Za sada je jedina takve vrste u Srpskoj i od velikog je značaja, ne samo za Prijedor već za cijelu republiku.

– Bili smo svjedoci velikih poplava 2014. godine, kada nismo mogli odgovoriti na zahtjevne uslove rada kada su u pitanju velike količine vode. Zato smo se odlučili na ovakav potez – rekao je Nebojša Miljuš, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru.

Za nabavku pumpe Vatrogasni savez Srpske izdvojio je oko 400 000 maraka. Do kraja godine i Bijeljina bi trebala dobiti istu pumpu.

– Vatrogasni savez je prepoznao potrebu da vatrogasne jedinice snabdjeva i ovom opremom. Prvi korakom smo već učinili i obezbjedili pumpu za zapadni dio RS. U ovoj godini planiramo da pumpu nabavimo i za istočni dio, a ona će biti locirana u Bijeljini – naglasio je Goran Stojaković, predsjednik vatrogasnog saveza RS.

Prvi čovjek Prijedora podsjeća da je ovo jedan od gradova u Srpskoj koji je najviše stradao tokom majskih poplava 2014. godine. Zato je veoma važno da Vatrogasna jedinica posjeduje savremenu opremu kako bi mogli da budu na usluzi građanima u svim situacijama.

– Poslije opreme u vidu čamaca sa tvrdim dnom idemo dalje u proširenje mogućnosti uklanjanja vode sa pumpom velikog kapaciteta – dodao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Danas je na obali Sane prezentovan rad nove opreme. Pumpa će služiti za ispumpavanje velikih količina vode. U vatrogasnom društvu u Prijedoru kažu da će, ukoliko to bude potrebno sa njom intervenisati i u drugim gradovima Srpske.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA