Napadač iz Londona nije povezan sa ID

729

Britanska policija saopštila je danas da nije pronašla dokaz da je Halid Masud, koji je ubio četiri osobe u napadu kod britanskog parlamenta prošle sedmice, imao bilo kakve veze sa “Islamskom državom” (ID) ili sa Al Kaidom, ali je istakla da se on sigurno interesovao za džihad.

Nil Basu, visoki nacionalni koordinaror za antiterorističku policiju, rekao je da nema dokaza da je Masud radikalizovan u zatvoru 2003. i da su nagovještaji o tome “čisto spekulisanje”, prenosi Rojters.

– Njegova napadačka metoda je, izgleda, zasnovana na niskoj sofisticiranosti, niskoj tehnologiji, jeftinim tehnologijama u pokušaju imitiranja drugih napada i na odjeku retorike lidera ID kad je riječ o metodologiji i napadima na policiju i civile, ali u ovoj fazi nemamo dokaz da je razgovarao o tome sa drugima – rekao je Basu.

Halid Masud (52), koji je prošle srijede pregazio pješake na Vestminsterkom mostu i ubio policajca ispred zgrade britanskog parlamenta, da bi ga zatim policajci upucali i ubili, rođen je u Kentu na jugoistoku Engleske, saopštila je ranije britanska policija.

Masud je bio poznat po “brojnim pseudonimima” i živio je u Zapadnom Midlendsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingem, gdje je policija izvršila raciju, a Bi-Bi-Si je objavio da je on rođen kao Ejdrijen Elms.

Inače, odgovornost za prošlosedmični napad na Vestminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog parlamenta preuzela je “Islamska država”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA