Najtužnije pjesme po istinitom događaju

3003

Neke od najvećih eks-Ju hitova navodno prate priče sa tužnim krajem. Te numere govore o tragičnim događajima, poput samoubistvo mlade na vjenčanju, pogibija zaljubljenog para, i ostalih, koji su, nažalost, navodno istiniti.

Vjerujemo, da ćete ove tužne pjesme još više zavoljeti kada saznate razlog zbog čega su napisane.

Indexi– Bacila je sve niz rijeku

Ova pjesma govori o velikoj ljubavi legendarnog pjevača Davorina Popovića i jedne anonimne djevojke iz Sarajeva. Kada su njih dvoje trebali da se vjenčaju, ona je abortirala i nestala.

Poslije više godina, na jednom koncertu u Švedskoj, Davorinu se navodno učinilo da je ugledao tu djevojku. Prekinuo je nastup, sišao sa scene i sišao među publiku. Nažalost, Popović je nije našao i poslije je nikada nije vidio.

Indira Radić – Zmaj

Navedenu pjesmu otpjevala je pjevačica Indira Radić, a tekst za ovu numeru napisala je Marina Tucaković, koja je navodno dobila inspiraciju iz jedne tužne životne priče. Djevojka i mladić iz ovog hita zaljubili su se u srednoj školi, a deset godina kasnije zakazali su svadbu.

Međutim, djevojka saznaje da ima rak pankreasa, koji je u poodmakloj fazi. Vjenčanje je bilo otkazano, a ona je momku napisala pismo (tekst iz pjesme “Zmaj”) i zamolila ga je da ga pročita nakon njene smrti. Dečko se to isto veče napio i otvorio pismo. Kada je došao u bolnicu ujutru, djevojka je preminula.

Prljavo Kazalište – Tu noć kad si se udavala

U pitanju je jedna od najvećih balada “Prljavog kazališta“. Priča govori da je član ovog benda Jasenko Houra imao djevojku, a kada je on išao u vojsku, upitao ju je da li će ga čekati. Ona je odgovorila potvrdno. Međutim, kada se Jasenko vratio iz vojske, grupa je imala svirku zakazanu za jedno vjenčanje, a to je bilo njeno vjenčanje.

U drugoj verziji te priče, djevojka je ugledala Jasenka i navodno odmah sebi pucala u glavu.

 

Vesna Zmijanac- Čiji su ono svatovi

Pjesma Vesne Zmijanac navodno je nastala prema tragediji koja je zadesila jedan par. Mlada, koja je bila u drugom stanju, i mladoženja krenuli su na probu svog vjenčanja. Nažalost, oni su imali saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli, a pjesma je posvećena njima.

 

 

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA