Možda niste znali o zdravlju

725

Da li ste znali da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17 miliona ljudi umre svake godine od kardiovaskularnih bolesti?

Da li ste znali da će do 2020. godine bolesti srca i krvnih sudova postati vodeći uzrok umiranja u svim zemljama, naročito u nerazvijenim?

Da li ste znali i da je drugi naziv za kardiovaskularne bolesti i „moderne bolesti“ jer su, između ostalog i posljedica modernog i previše ubrzanog života, u kom su stres, nervoza, preopterećenost poslom, nepravilna ishrana, prekomjerno konzumiranje alkohola i kafe, postali jednostavno način života.

Kako da ne postanete dio statistike?

Tako što ćete izbaciti cigarete, ograničiti unos soli i šećera, uključiti 30 minuta fizičke aktivnosti u svoju dnevnu rutinu, jesti voće i povrće nekoliko puta u toku dana, te redovno provjeravati svoje zdravstveno stanje.

Osobama sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, u prevenciji srčanog udara, danas se preporučuje uzimanje lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, za koju je dokazano da u malim dozama sprečava formiranje tromba u krvnim sudovima.

Pet zdravih savjeta za zdravo srce

Da li ste znali da usvajanjem zdravijeg načina života aktivno učestvujete u očuvanju i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova?

Da li ste znali da je potrebno da se pridržavate bar pet zdravih savjeta za zdravo srce:
• Prestanite da pušite
• Vježbajte 30 min dnevno
• Hranite se zdravo
• Smanjite prekomjernu tjelesnu težinu

Redovno kontrolišite svoje zdravstveno stanje (mjerite krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi) i čuvajte svoje zdravlje!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA