Marže u Srpskoj duplo veće od nabavnih cijena!

1300

Prodajne cijene proizvoda na tržištu u Republici Srpskoj su često i duplo veće od cijena po kojima ih trgovci nabavljaju.

Marže su ograničene jedino na osnovne životne namirnice poput ulja, brašna, hljeba, soli, šećera na maksimalnih osam odsto u veleprodaji, odnosno deset odsto u maloprodaji.

Na ostale prehrambene proizvode marže, kako su potvrdili sami trgovci, iznose od 15 do 25 odsto, dok se primjera radi u evropskim zemljama marže na hranu kreću od jedan do najviše pet odsto.

Da trgovci pretjeruju sa maržama pokazuje i to da, na primjer, kilogram junetine u RS košta od 6,5 KM do 14 KM zavisi u kojem gradu se kupuje.

Pri tome trgovci ne vode računa o standardu većine građana, pa plaćamo skuplju hranu nego građani mnogih razvijenih evropskih zemalja. Poređenja radi stanovnik Graca u Austriji gdje minimalna plata iznosi 1 500 evra, litar mlijeka u prosjeku plaća jedan evro odnosno oko dvije marke, a u Banjaluci gdje je prosečna plata tri puta manja oko 1,5 KM. Slično je i sa drugim proizvodima.

banner-basketZarada trgovaca se drastično povećava na drugim vrstama robe kao što su bijela tehnika, odjeća i obuća – na preko 100 odsto, kažu u udruženjima potrošača RS. Naši trgovci ovu robu nabavljaju po niskim cijenama u Kini, Turskoj, Mađarskoj i Bugarskoj i prodaju je na nama po cijenama koje su duplo pa i više skuplje.

Pri tome ne postoje mehanizmi da se trgovačke marže kontrolišu, jer se cijene na tržištu slobodno formiraju. Murisa Marić, direktorka Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora kaže da trgovci uglavnom kriju koliko iznosi njihova zarada na hrani i drugim proizvodima, a često se dogovoraju koliko će iznositi marža.

– Plaćamo najskuplje voće, povrće, meso a da ne govorim o neprehrambenim proizvodima čije cijene su nerelano visoke i nisu u skladu sa standardom većine stanovništva – kaže Marićeva. Njeno mišljenje dijeli i Nedeljka Ilijić, direktorka udruženja “Oaza” iz Trebinja.

– Domaći trgovci idu na to da prodaju manju količinu proizvoda po većim cijenama, umjesto da prodaju veću količinu po manjim cijenama i tako ostvare istu zaradu – ističe Ilijićeva.

Inspektorima vezane ruke

Tržišnoj inspekciji su ruke vezane jer se cijene formiraju slobodno u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu.

– Redovno kontrolišemo formiranje marži na osnovne životne namirinice za koje je marža ograničena Uredbom Vlade RS i u pravilu trgovci se pridržavaju propisanih marži za te proizvode – kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA