Makedonija na ivici sukoba

819

Јutro u Makedoniji počelo je napadom molotovljevim koktelima na Muzej albanskog jezika u Bitolju. Napad su ekspresno osudile dvije najveće partije – VMRO-DPMNE i SDSM strahujući da bi i najmanji incident mogao da bude povod za rasplamsavanje sukoba.

Građani, koji protestuju deveti dan, nadaju se da do sukoba neće doći, ali od protesta ne odustaju. Unitarna Makedonija, sa jednim zvaničnim jezikom, nešto je od čega ne odustaju.
Nakon pritisaka iz Evrope da Zoranu Zaevu, lideru SDSM-a da mandat za sastav nove Vlade, predsjednik Đorđe Ivanov danas je pisao svjetskim liderima.

Od američkog predsjednika Donalda Trampa, predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i evropskih zvaničnika zatražio je da osude i odbace “tiransku platformu” jer njen sadržaj predstavlja opasnost po Makedoniju.

– Platforma je postizborni dokument, usvojen u stranoj državi, kojim se ugrožava suverenitet i nezavisnost države, a Makedonija dovodi u položaj potčinjenosti. Platforma je povećala međuetničke tenzije u Makedoniji, koja se, već dvije i po godine nalazi u dubokoj političkoj krizi. Dovela je do zastoja iz kojeg je teško izaći, jer ima ultimativni i ucjenjivački karakter – rekao je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov.

U Skoplje će sutra doputovati generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, koji će se sastati s predsjednikom Đorđem Ivanovim.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA