Kiša u Banjaluci: Hoće li se ponoviti 2014.?! (VIDEO)

1889

Obilne padavine, koje već treći dan ne prestaju, podsjetile su stanovnike Republike Srpske na katastrofalne poplave iz 2014. godine. Iako u Banjaluci nije bilo slučajeva gdje su mještani morali napuštati svoje domove, strah je i dalje prisutan.

– Koga zmija ujede i guštera se plaši – kratko nam je odgovorila Banjalučanka Snježana Š., koja kaže da joj jučerašnja kiša nije ugrozla kuću u Budžaku, ali da nakon poplava iz 2014. nema miran san kada obilne kiše zapljusnu njen grad.

Sa njom se slažu i ostali građani koji su, i pored optimističnih izjava iz Gradske uprave, veoma oprezni.

Intervencije na 16 lokacija

Mladen Ćućun
Mladen Ćućun

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun izjavio je da je u posljednja 24 sata na teritoriji grada Banjaluke palo 67,3 litra vode po metru kvadratnom, što je dovelo do povećanih vodotokova, posebno potoka i riječica.

– U našem Odsjeku ukupno je zaprimljena 61 prijava građana sa zahtjevom da im se izađe na teren i pomogne u otklanjanju posljedica poplava. Od toga, vatrogasna brigada i pripadnici civilne zaštite izlazili su na 16 lokacija, dok su na ostale lokacije, po nalogu gradonačelnika i nadležnih načelnika, bili na terenu i u koordinaciji sa civilnom zaštitom te preduzimali mjere na uklanjanju posljedica.

Takođe, Čučun naglašava da sinoć nije bilo mjesta panici kada su u pitanju Vrbas i Vrbanja jer posljednje mjerenje nivoa Vrbasa u 22:30 časova iznosio je 442 centimetra a u ovom momentu Vrbas je, kako kaže, na nivou 360 centimetara.

Radojičić u Dragočaju: Problem su bujični potoci

Prekid saobraćaja ka Karanovcu i Debeljacima

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić navodi da su sva oštećenja na saobraćajnicama propisno obilježena još sinoć, kada je došlo do prvih oštećenja.

Slavisa Sandic
Slaviša Sandić

– Prekid saobraćaja imamo na dvije putnesaobraćajnice, put za Karanovac, te saobraćajnica prema Debeljacima. Na tom dijelu se odvija javni, linijski prevoz. Očekujemo da se u toku dana uspostavi saobraćaj na pomenutim dionicama. Za sada se javni linijski prevoz za Karanovac odvija lijevom stranom Vrbasa. Saobraćaj se odvija do prekida a potom imamo presjedanja. Što se tiče puta ka Debeljacima, linija je skraćena za oko 300 metara – kaže Sandić.

On je zamolio građane da ne bacaju otpad, građevinski materijal i slično u odvodne kanale.

Na dosta kritičnih mjesta je došlo do izlijevanja voda iz kanala upravo zbog neodgovornih pojedinaca koji su bacali smeće u odvodne kanale – upozorava Sandić.

Petar Bilčar
Petar Bilčar

Intervencije u Česmi

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, izjavio je da su sve nadležne ekipe stalno na terenu od juče i da je situacija na terenu stabilna.

– Imamo još par lokacija gdje intervenišemo, kao što je to slučaj kod pilane Drvoprodeks u Karanovcu. Izvršeno je otčepljenje tako da više nema vode na saobraćajnici. U Ulici Petra Velikog u Česmi trenutno su u toku intervencije. Rijeka Dragočaj je u koritu, ali je trenutno puna smeća. Još jednom apelujem na građane da ne bacaju smeće u korita vodotokova. U Motikama imamo slučaj da je granje, koje je ostavio neodgovorni pojedinac, napravilo prirodnu branu i voda se izlila – zaključio je Bilčar.

Prošla opasnost

Nakon što je Vrbas imao nagli rast vodostaja u Banjaluci, nivo ove rijeke danas je opao kod Delibašinog sela za 77 centimetara u odnosu na posljednje mjerenje, ali je i dalje iznad redovne kote odbrane od poplava.

Portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović rekao je danas da rijeka Vrbanja bilježi osjetan pad vodostaja, čemu doprinosi slabljenje kiše, čiji prestanak meteorolozi uskoro najavljuju.

On kaže da u Banjaluci civilna zaštita, vatrogasci, komunalne službe i građani polako dovode u red ono što su bujične vode učinile u više banjalučih naselja.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA