Jednoglasno: Banka Srpske mora u stečaj!

1030

Likvidacioni upravnik, predstavnik Agencije za bankarstvo, vještak finansijske struke. Svi su pred sudiju izašli sa istim odgovorom – Banka Srpske mora u stečaj.

– Po mojim proračunima to je trebalo da se uradi još 2014. godine – tvrdi vještak Miroslav Lazendić.

Odluku je obrazlagao polako, kako bi daktilografkinja stigla da otkuca sve minuse iz prehodnog perioda, očigledno dovoljne za stavljanje katanca u bravu propale državne banke.

– U potpunosti sam prihvatio prijedlog regulatora Agencije za bankarstvo za pokretanje stečaja jer su ispunjena ova dva uslova, a to je: prijeteća platežna nesposobnost i nesolventnost – kazao je Miroslav Lazendić, vještak ekonomske struke.

Pred sudijom se otvorio i likvidacioni upravnik. I Petar Mićić kaže da imovina od 90, naspram duga od 170 miliona, sve govori. I sam priznaje da je banka nesolventa i da ne može da sprovede plan likvidacije.

– Efekti koje je Zakon o bankama davao, odnosno pozitivne efekte naplate, ne daju više puni svoj efekat te me je to opredijelilo za takav prijedlog – kazao je Petar Mićić, likvidacioni upravnik Banke Srpske.

Kao korpus delikti, u sudu je spomenut i negativni revizorski izvještaj, zajedno sa hronologijom propasti. Prvobitno je prije deset mjeseci odlučeno da banka ide u likvidaciju. Nakon što su svi zajedno došli do zaključka da ni tako ne ide i da se svi povjerioci ne mogu namiriti jer banka nema novca, stečaj je, prvo tiho, a kasnije na sva zvona, predstavljen kao jedini put.

Razloga je bilo mnogo. U tom periodu kapital banke bio je u minusu od 83,6 miliona. U isto vrijeme, nedostajuća likvidna sredstva iznosila su oko 173 miliona maraka.

Sve to bilo je dovoljan razlog da Agencija za bankarstvo podnese zahtjev za otvaranje stečajnog postupka.

U slučaju da prijedlog dobije zeleleno svjetlo, ruke će ipak trljati samo neki. Procjene Agencije kažu tek 67 odsto povjerilaca. Od propasti Banke Srpske najviše štete imala je država. Ostalo je zarobljeno 33 miliona maraka Elektroprivrede. Ministarstvo finansija u banci je držalo oko 24, javno preduzeće “Autoputevi” 10 miliona maraka.

– Znači, prvo depozitari, pa onda povjerioci. Nakon toga svi ostali. Odnosno, na kraju se dođe do akcionara banke i na kraju vjerovatno da za njih ne bi ništa ni ostalo i za druge akcionare i tako dalje, tako da bi oni vjerovatno ostali bez ičega – kazao je Miodrag Berić, predstavnik Agencije za bankarstvo RS.

Banjalučki Okružni privredni sud odluku će donijeti u petak, najkasnije u ponedeljak sljedeće sedmice. U slučaju otvaranja stečaja, u problemima bi mogli da se nađu svi klijenti jer bi im krediti na naplatu mogli dospjeti odmah.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA