Ima li vremena za nastavak aranžmana sa MMF-om?

672

BiH još ima vremena da se nastavi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) vrijedan oko 1,1 milijardu KM iz kojeg je već isplaćena prva tranša od oko 150 miliona KM za oba entiteta, konstatovali su danas predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i šef Misije MMF-a Nadim Ilahi.

Ilahi je naglasio da zbog kašnjenja u sprovođenju reformi zasnovanih na Pismu namjere, Odbor MMF-a ne može raspravljati o nastavku aranžmana i drugoj tranši prije kraja aprila, te da ovo vrijeme treba iskoristiti za ispunjavanje preostalih obaveza, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je naglasio da je urađeno sve što je bilo obaveza Savjeta ministara BiH, te da smatra da postoji mogućnost da se u predviđenim rokovima okončaju i preostale zakonske izmjene predviđene Pismom namjere.

Bevanda je istakao da je budžet za ovu godinu usvojen na vrijeme, kao i politika plata za četvorogodišnji period, da su pripremljeni podzakonski akti o ograničavanju dodatnog zapošljavanja u institucijama BiH, kao i da se nastavljaju mjere štednje, čime se ipunjava ono što je potpisano u Pismu namjere.

Zvizdić i Bevanda su naglasili da je sprovođenje reformi u više oblasti neupitno, jer je i novi aranžman sa MMF-om zasnovan na sveobuhvatnim reformama koje će dati rezultate u narednom periodu, ali da svi moraju biti opredijeljeni da budu dio ovog reformskog procesa.

Naglašeno je da treba naći najbolje rješenje da bi se u što kraćem roku izmijenio Zakon o akcizama BiH, kao i zakonske izmjene koje se odnose na Agenciju za osiguranje depozita BiH, jer je to dio paketa reformi u bankarskom sektoru koji provode i entiteti.

Misija MMF-a boravi u BiH do 16. marta i obaviće razgovore sa entitetskim vladama i predstavnicima nadležnih institucija.

Današnjem sastanku prisustvovao je i rezidentni predstavnik Misije MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA