F1: Može li iko zaustaviti Mercedes?

727
Može li iko zaustaviti Mercedes
Adut "strijela" Luis Hamilton je "pokazao zube" na prvim treninzima u Melburnu

Može li iko zaustaviti Mercedes? To je pitanje koje gotovo svi ljubitelji Formule 1 postavljaju uoči starta nove sezone najbržeg cirkusa. A odgovor bismo mogli znati već nakon prve trke u Melburnu, koja se vozi u nedjelju, od 7.00 časova.

Dominacija je preblaga riječ za ono što su “strijele” uradile od 2014. godine, kada su uvedeni hibridni V6 motori. Luis Hamilton i penzionisani šampion Niko Rozberg u 59 trka su ostvarili 51 pobjedu. Naravno, osvojili su i sve individualne i konstruktorske lovore…

Revolucija u 2017.

Novi šampionat donio je i revoluciju u pravilima. Prije svega, po pitanju aerodinamike, koja sada ima znatno veći uticaj na performanse. Takođe, gume su mnogo šire, zbog čega su bolidi brži i do pet sekundi po krugu u odnosu na 2016. Zbog svega navedenog, mnogi su se ponadali da bi Ferari, a pogotov Red Bul, mogli stati u kraj timu iz Breklija.

Kalendar

Australija, 26. mart
Kina, 9. april
Bahrein, 16. april
Rusija, 30. april
Španija, 14. maj
Monako, 28. maj
Kanada, 11. jun
Azerbejdžan, 25. jun
Austrija, 9. juli
Velika Britanija, 16. juli
Mađarska, 30. juli
Belgija, 27. avgust
Italija, 3. septembar
Singapor, 17. septembar
Malezija, 1. oktobar
Japan, 8. oktobar
SAD, 22. oktobar
Meksiko, 29 oktobar
Brazil, 12. novembar
Abu Dabi, 26. nvembar

I, predsezonska testiranja su nagovjestila da bi se to uistinu moglo dogoditi. “Crveni” iz Maranela su postigli najbrža vremena na pisti Katalunja, a stručnjaci su složno ocijenili da nisu blefirali. “Bikovi” su takođe pokazali potencijal, s tim da je genijalni dizajner Edrijen Njui najjače adute skrivao za Melburn. Mercedes se, međutim, nije toliko isticao.

U uvertiri sezone je čak i sam Hamilton poručio da je “Ferari favorit”, pa mu je Ferarijev Sebastijan Fetel replicirao sa “nismo favoriti mi, Mercedes je”.

Hamilton: Kao noć i dan

A onda je počeo premijerni trkački vikend. I nažalost, na prvim treninzima u petak iznenađenje se nije dogodilo. Hamiltonova “srebrna strijela” je bila ubjedljivo najbrža.

– Nismo imali pojma koliko ćemo biti brzi na stazi. A razliku između osjećaja tokom testiranja i onog jutros je kao noć i dan. Bolid je bio odličan, tako da sam mogao odraditi sve što sam planirao. Sada razumijem ponašanje guma, i sa lakšim i težim rezervoarom. U svakom slučaju, u dobroj smo poziciji pred nastavak vikenda – izjavio je Britanac.

Luis se potom osvrnuo i na konkurenciji, poručivši da pola sekunde prednosti ispred Ferarija, te puni sekund u odnosu na Red Bul, ne mora ništa da znači.

Kladionice

Kimi

Vozač Mercedesa Luis Hamilton glavni je favorit na kladionicima. Kvota da će Britanac prvi presjeći šampionsku vrpcu je vrlo mala, 1,66. Zatim slijedi Sebstijan Fetel (Ferari) sa koeficijentom 5,50, a iste šanse daju se i drugom pilotu “strijela”, Valteriju Botasu. Četvrt i peti su aduti Red Bula Maks Ferstapen (11) i Danijel Rikardo, a šesti Ferarijev veteran Kimir Raikonen (13). Sa ovom šestorkom se praktično završava krug kandidata za krunu.

U konkurenciji konstrukotra stvari ovako stoje: 1. Mercedes 1,28, 2. Ferari 4,5, 3. Red Bul 7,00, 4. Vilijams 201, 5. Reno 501…

– Mislim da je Ferari i dalje vrlo jak, vrlo brz. Moramo pripaziti na “crvene” jer vjerujem da su vozili sa smanjenom snagom motora. “Bikovi” su takođe napravili iskorak, ali mi se čini da smo brži od njih – zaključio je Hamilton.

Ferariju ne štima balans

Sam Fetel je priznao da tim iz Maranela danas nije bi dovoljno brz. Ipak, Nijemac je naglasio i da postoji prostor za napredak.

– Imali smo nekoliko manjih problema sa autom, a jasno je i da balans bolida može biti bolji. Ne obazirem se previše na vremena. Ona petkom ne znače ništa. U subotnjim kvalifikacijama ćemo tek vidjeti pravu sliku – optimista je Seb.

Ocjenu prvih duela dao je i Red Bulov Danijel Rikardo. Prema riječima Australijanca, Hamilton je, ipak, ispred svih.

– Teško da možemo do pol-pozicije. Luis je za nas prebrz, ali Valteri Botas nam je bliže. U rangu sa Ferarijima. Mislim da se možemo umiješati u tu grupu. Za subotu nam treba savršeno podešavanje auta i savršen krug. Ako bi Hamilton možda napravio grešku, onda bismo mogli napasti i prvo mjesto – zaključio je Rikardo.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Australije voze se sutra, od 7.00 časova ujutru po srednjoevropskom vremenu. U istom terminu, dan kasnije, na programu je premijerna trka sezone.

Dejan Marić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA