Evropski škart zatrpao tržište BiH

805

Različit kvalitet istih proizvoda na našem i evropskom tržištu je više nego evidentan. Ove činjenice smo svi svjesni. Proizvodi lošijeg kvaliteta nas zatrpavaju, a država nema zakon da to spriječi.Razlika u proizvodima je posebno uočljiva kod čokolada i čokoladnih kremova, te deterdženata za veš i ostalih sredstava za higijenu.

Tako na naše tržište stižu čokoladni proizvodi sa više šećera, a manje lješnika i kakaoa, dok je miris deterdženata za veš nepostojaniji od istih artikala koje koriste građani u zapadnoj Evropi.

Iz udruženja potrošača poručuju da ovakva praksa, iako je riječ o robama koje su bezbjedne za upotrebu, predstavlja dovođenje kupaca u zabludu.

– Proizvođači se pravdaju da žele da zadovolje ukus stanovništva južne i jugoistočne Evrope koji, navodno, više vole slađe proizvode. To su, međutim samo izgovori. Ubacujući više šećera u kremove štede na skupljim sirovinama i tako ostvaruju veći profit – kaže predsjednica Udruženja potrošača Tuzla, Gordana Bulić.

Dodaje da daterdženti iz uvoza sadrže istu koncentraciju mirisa, ali da su bez sastojaka koji obezbjeđuju njegovu postojanost, zbog čega brzo izlape.

– Svi proizvodi koji su lošijeg kvaliteta od onih u EU trebali bi da budu i različito upakovani, da bi potrošači znali šta kupuju. Ovako je riječ o obmani. Zbog sličnog problema reagovao je i Evropski parlament – ističe Bulićeva.

Drugi se bore, mi stojimo

54c69537-7e88-49e5-8753-176fd973813c-proizvodi-preview

Podsjetimo, u Evropskom parlamentu prošle godine je pokrenuta inicijativa da se prekine praksa prodavanja iste robne marke različitog kvaliteta među državama EU, te da se ona proglasi prevarom.

Mađari su se, takođe, nedavno pridružili Slovencima u pobuni protiv škart robe koja stiže na njihovo tržište.

U Pokretu potrošača RS kažu da je, kad se na različit kvalitet istih proizvoda žale članice EU, teško zamisliti kakve robe stižu u BiH.

– Kod nas niko ne radi istraživanja, pa potrošači i ne znaju gdje su sve obmanuti – kaže predsjednik ovog pokreta, Dragutin Bošković.

U Agenciji za bezbjednost hrane BiH kažu da je, kako bi se pouzdano utvrdilo kakav je odnos kvaliteta između pojedinih prehrambenih proizvoda na tržištu BiH i EU, potrebno sprovesti istraživanja kvaliteta.

Nema obaveze

U institucijama Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH kažu da u BiH ne postoje propisi koji bi obavezivali uvoznike i trgovce da prodaju proizvode identičnog sastava i kvaliteta kakvi su u Evropi.

– To bi bilo ograničavanje tržišta i konkurencije – kažu u ovoj instituciji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA