Dolar i berze se “tresu”: Tramp odustaje?

759

Akcije na svjetskim berzama i dolar su u padu, jer su investitori zabrinuti da će američki predsjednik Donald Tramp odustati od najavljenog rezanja poreza.

Investitori su zabrinuti i da li će se odustati od rezanja infrastrukturne potrošnje.

Takav strah kod investitora se probudio, nakon što je Trampov prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je trebalo da zamijeni Obamaker, povučen prošle sedmice sa dnevnog reda Predstavničkog doma Kongresa zbog nedovoljnog broja glasova među poslanicima njegove Republikanske partije, prenosi agencija Frans pres.

Na valutnim berzama, evro je skočio na 1,0898 dolara sa 1,0798 dolara od petka, funta na 1,2612 dolara sa 1,2473 dolara, dok je dolar pao na 110,18 jena sa 111,34 jena.

Svjetske berze su registrovale skok akcija od novembra prošle godine, u nadi da će Trampova obećanja o reformisanju poreskog sistema, povećanju potrošnje i deregulisanju tržišta, dodatno podstaći ionako zdrav rast američke ekonomije.

– Rasprodaja na tržištima je međutim ubrzala, zbog Trampove nemogućnosti da progura reforme zakona o zdravstvenoj zaštiti – kaže analitičar kompanije IG DŽošua Maoni.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA