BiH od sutra pod sankcijama Energetske zajednice!

833

BiH će od sutra biti pod sankcijama Energetske zajednice, a uzrok je Federacija BiH, koja, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila “u tančine” dogovorena rješenja zakona na nivou BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa!

Ovo je izjavio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je napomenuo da je bio prisutan prilikom “pisanja svakog detalja, zareza, tačke” i dodao da sada sve izgleda kao da nije bilo ništa.

– Nažalost, ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski pošto nismo dobili nikakvo obavještenje da je zakon usvojen. On, nažalost, nije ni počeo svoj put u Savjetu ministara BiH, ni kasnije u parlamentu – rekao je Kopač.

On je dodao da je teoretski moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerovatno da će se to dogoditi.

– Ova situacija nije dobra za BiH jer je niko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano skrši se. BiH je potpisala dogovor sa EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će vjerovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu da razumijem – pojasnio je Kopač.

Uvođenjem sankcija Energetske zajednice u pitanje će biti dovedene desetine miliona evra koje su namijenjene energetskom sektoru u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je pojasnio da je riječ o sankcijama koje su već bile ukinute u oktobru 2016. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA