Banjaluka nakon četiri godine dobija novi grb?!

862
Sastanak Komisije za prijedlog novog grba

Ni četiri godine nakon što je trenutni grb proglašen neustavnim, Banjaluka nije pronašla dovoljno prihvatljivo rješenje za novi. Gradske vlasti uvjeravaju da će se to uskoro promijeniti.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglašava da će prijedlog novog gradskog grba uskoro biti pred odbornicima u lokalnom Parlamentu.

– Prijedlog novog grba Banjaluke biće uskoro upućen Skupštini grada na razmatranje. Rješenje treba biti održivo i prihvatljivo za sve – rekao je Radojičić nakon prve sjednice Komisije za utvrđivanje prijedloga izgleda grba grada.

Jedan od odbačenih prijedloga gradskog grba
Jedan od odbačenih prijedloga gradskog grba

Neprihvatljiva rješnja

Podsjećamo, Ustavni sud RS donio je 20. februara 2013. godine odluku kojom je aktuelni grb proglašen neustavnim, a u obrazloženju je pisalo da grb mora da izražava kulturno, istorijsko i prirodno nasljeđe svih građana ove jedinice lokalne samouprave, što je veoma zahtjevno.

Nakon ove odluke, uslijedio je niz neuspješnih aktivnosti u potrazi za novim. Prvobitno, gradske vlasti su raspisale dva konkursa, na kojima je pobjedio Banjalučanin Draško Bošnjak, ali oba rješenja nisu razmatrana u Skupštini.

Nakon neuspjeha sa konkursima, grad je uputio poziv heraldičarima iz regiona, na kojem su Zoran Nikolić i Srđan Marlović, ponudili rješenja koja su prošla komisiju i procedure. Međutim, njihov prijedlog je naišao na otvoreno protivljenje Banjalučana što je za rezultat imalo jednoglasno skupštinsko odbijanje predloženog rješenja.

Slobodan Gavranović
Slobodan Gavranović

Problem političke prirode

Bivši gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović svojevremeno je rekao da je problem gradskog grba političke prirode.

– Pokušavali smo da ga riješimo u nekoliko navrata, okupljali stručnjake, raspisivali javne pozive. Ali, to je stvar političke odluke u Skupštini. Odbornici ih nisu podržali, svako od njih ima svoje razloge. I bez obzira na to šta heraldičari kažu, glavnu riječ o tome donosi skupština. Neka od tih rješenja nisu se ni meni estetski sviđala, ali svjestan sam da je to problem koji moramo riješiti. Moramo doći do te povoljne političke klime. Ali, mi smo sad u jednom ćorsokaku i ne znamo kako da izađemo iz toga. Mi možemo nuditi po 10 rješenja, ali ako ne postoji povoljna politička klima, ništa od toga – govorio je Gavranović.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA