Banjaluka dobija grb u aprilu!

1163
Skupština Banjaluka

Pitanje banjalučkog grba, a ako se ostvare očekivanja gradonačelnika Igora Radojičića, trebalo biti riješeno već narednog mjeseca!

Radojičić je na jučerašnjem zasjedanju rekao da očekuje kako bi na sjednici Skupštine grada u aprilu mogao biti predložen novi grb.

Sastanak Komisije za prijedlog novog grba
Sastanak Komisije za prijedlog novog grba

– Pošto su dva konkursa bila neuspješna, ja sam se odlučio za direktan poziv heraldičaru Dragomiru Acoviću, čovjeku koji ima najbogatije profesionalno iskustvo na ovim prostorima sa kojim smo radili kad je bilo problema pitanja grba RS, očekujemo da pošalje nekoliko prijedloga i rješenja. Formirao sam i jednu stručnu komisiju, koja treba da pomogne u pripremi prijedloga – rekao je Radojičić.

Acović je rado prihvatio poziv ali i dodao da posao neće biti nimalo lak jer mu Ustavni sud Republike Srpske, kako kaže, nije ostavio mnogo izbora.

Heraldičar Dragomir Acović
Heraldičar Dragomir Acović

Sud ostavio malo izbora

– Sud koji je osporio prethodni grb, nije mi ostavio mnogo izbora, malo je simbola koji će biti prihvatljivi svima. Ta priča da nisu zastupljene sve nacije, da se neki nisu prepoznali, ostaju,da kažem prazne floskule, i to ni logički ni istorijski ni heraldički ne stoji – kaže Acović.

Da srpskom heraldičaru neće biti lako potvrdili su i iz gradske Turističke organizacije koji su se i sami pomučili sa izborom zvaničnog simbola grada, lista kestena, koji je svoje mjesto našao i na prethodnom grbu.

– Nekako, u konačnom je došlo do tog da je list kestena izašao kao prvi izabrani suvenir, međutim mi nismo htjeli da zanemarimo mišljenje velikog broja građana koji su pozitivno reagovali na kastel i dajak, pa smo uradili i njih kao alternativni suvenir – rekao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka.

Neki od najpoznatijih banjalučkih simbola su Kastel, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadija, Vrbas, Banski dvor, zmijanjski vez…, a već narednog mjeseca bi mogli saznati da li će se neki od njih naći i na novom gradskom grbu.

Bezuspješni pokušaji

Podsjećamo, Ustavni sud RS donio je 20. februara 2013. godine odluku kojom je aktuelni grb proglašen neustavnim, a u obrazloženju je pisalo da grb mora da izražava kulturno, istorijsko i prirodno nasljeđe svih građana ove jedinice lokalne samouprave, što je veoma zahtjevno.

Nakon ove odluke, uslijedio je niz neuspješnih aktivnosti u potrazi za novim. Prvobitno, gradske vlasti su raspisale dva konkursa, na kojima je pobijedio Banjalučanin Draško Bošnjak, ali oba rješenja nisu razmatrana u Skupštini.

Nakon neuspjeha sa konkursima, grad je uputio poziv heraldičarima iz regiona, na kojem su Zoran Nikolić i Srđan Marlović, ponudili rješenja koja su prošla komisiju i procedure. Međutim, njihov prijedlog je naišao na otvoreno protivljenje Banjalučana što je za rezultat imalo jednoglasno skupštinsko odbijanje predloženog rješenja.

Slobodan Gavranović
Slobodan Gavranović

Takođe, bivši gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović svojevremeno je rekao da je problem gradskog grba političke prirode.

– Pokušavali smo da ga riješimo u nekoliko navrata, okupljali stručnjake, raspisivali javne pozive. Ali, to je stvar političke odluke u Skupštini. Odbornici ih nisu podržali, svako od njih ima svoje razloge. I bez obzira na to šta heraldičari kažu, glavnu riječ o tome donosi skupština. Neka od tih rješenja nisu se ni meni estetski sviđala, ali svjestan sam da je to problem koji moramo riješiti. Moramo doći do te povoljne političke klime. Ali, mi smo sad u jednom ćorsokaku i ne znamo kako da izađemo iz toga. Mi možemo nuditi po 10 rješenja, ali ako ne postoji povoljna politička klima, ništa od toga – govorio je Gavranović.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA