Afera “Agrokor”: Rusi protiv novog zakona

1299

Slučaj “Agrokor” dobija novi zaplet, a kompanija vanrednu upravu. Prema posljednim informacijama, u blokadi su računi “Agrokora”, “Leda”, “Jamnice”, “Zvijezde”, “PIK Vrbovca”, “Tiska” i “Belja” i jedino za sada nije blokiran račun “Konzuma”.Hrvatska vlada je uputila u parlament nacrt zakona koji bi omogućio da postavi vanrednu upravu u kompaniju.

Istovremeno iz Rusije stižu informacije da se ruske banke protive donošenju spomenutog ”zakona o Agrokoru” i postignut je dogovor oko takozvanog ”stendstil aranžmana” po kojem bi se kupilo vrijeme za konsolidaciju kompanije.

Ruske banke, prije svega Sberbanka, u najskorije vrijeme će izabrati prvog čovjeka koji će nastaviti voditi “Agrokor”, a Ivica Todorić više neće da bude u upravi. Uvođenje glavnog direktora za restrukturiranje biće narednih mjeseci ključno, a promijeniće se i uprave u svim preduzećima u koncernu “Agrokor”.

Sa tim su se prijedlogom za sada složili predstavnici najvećih banaka koje su kreditirale Todorića, uz Sberbanku i Privredna banka Zagreb, Rajfajzen banka, Zagrebačka banka i VTB. Nezvanično se može čuti da bankari traže da se iz uprava povuku svi Todorićevi ljudi i da se na čelna mjesta postave stranci.

Ostaje, međutim, još mnogo nejasnoća, prije svega kako će se ponašati kompanije kojima “Agrokor” duguje i koje sve više posežu za mjenicama. Iznosi dugova su astronomski, nikome nije uopšte jasno kako je do toga moglo i da dođe, a blokiranje računa kompanije ukazuje da niko više nije strpljiv da čeka administrativna rješenja.

Drama se nastavlja

ivica-todoric-020

Stanje oko “Agrokora” je krajnje dramatično i teško se može prognozirati što će se desiti u narednim danima. Sigurno je samo to da ruske banke od kojih se očekuje novi kreditni aranžman neće da pristanu da odluke donosi neko drugi, a one daju pare.

“Agrokor” je blokirala i država zbog duga za PDV, a osim nejasne najave novog zakona koji se u Hrvatskoj naziva “leks Agrokor” krajnje je nerealno očekivati da će banke da pristanu da neko drugi postavlja vanrtednu upravu i donosi odluke u njihovo ime.

Naime, novi zakon koji je hrvatska vlada predložila i koji bi trebao da bude usvojen u srijedu predviđa državne intervencije u kompanijama koje imaju više od 5 000 zaposlenih i dug veći od milijardu evra. Država bi imenovala povjerenika, a iz diplomatskih krugova je potvrđeno da Rusi takvim prijedlogom nisu zadovoljni i da neće pristati da se zakon primjenjuje, a oni dalje daju pare.

Hrvatski “crni petak”

cekom_konferencija9-290317

Hrvatski mediji navode da je ovo “crni petak za Hrvatsku”, jer se ljulja sistem u kom radi 35 000 ljudi. Malo ko uopšte vjeruje da će u finalu doći do konsolidacije “Agrokora”, a navodno ni Ivica Todorić ne odustaje od vlasništva, iako to traže i Rusi i Hrvati. Dvojica njegovih sinova bili su na razgovorima u Moskvi, ali detalji nisu poznati.

Opozicija u Hrvatskoj takođe nije zadovoljna prijedlogom zakona i tvrde da je to povratak u komunizam.

– Nećemo da dozvolimo da građani plaćaju tuđe dugove – poručuju hrvatskoj vladi, a svi iz opozicije su zgroženi što je predsjednik parlamenta Božo Petrov protiv Ivice Todorića.

– To je degutantni populizam pred lokalne izbore – poručuju Petrovu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA