Vječiti derbi u finalu Kupa

413

Još jedna utakmica i – kraj! Na red je došao onaj najvažniji dio Kupa Radivoja Koraća i borba za pehar, a u stilu čuvene rečenice – najbolje smo sačuvali za kraj – tako najavljujemo i utakmicu koju su otpočetka svi nestrpljivo čekali. Vječiti derbi, u borbi za trofej nazvan po imenu legende srpske košarke.

I to tačno na petogodišnjicu Partizanovog posljednjeg trofeja u Kupu, kada je Danilo Anđušić poveo Parni valjak do pobjede nad Zvezdom koju je tada vodio Svetislav Kari Pešić.

Pet godina kasnije situacije u taborima dva stara takmaca drastično su se promijenili. I dok je to priča za neke druge redove, mi ćemo se držati onog najvažnijeg dijela – najave same utakmice.

Dan pun strepnje za crno-bijele i sati za energetsku rekuperaciju za crveno-bijele. Tako bi se, u najkraćim crtama, moglo opisati šta će se tokom dana dešavati u redovima dva najveća srpska tima.

Partizan je već u ozbiljnom hendikepu. Stomačni virus i visoka tjelesna temperatura „zakucali“ su Vila Hečera i Aleksandra Džikića za krevet, kao i Miloša Koprivicu i njihovo učešće u finalnom meču nemoguće je očekivati. A prema najnovijim informacija, Hečer, Vanja i Koprivica biće poslati nazad u Beograd, na Infektivnu kliniku!

Crvena zvezda se, po pitanju zdravstvenog biltena, nalazi u znatno boljoj poziciji. Mada su bili najavljeni da neće istrčati na parket protiv FMP, Nejt Volters i Milko Bjelica uzeli su minimalno vrijeme u igri, što kod trenera Dejana Radonjića može da unese određenu dozu vjere u pozitivan rasplet. Mada, trofejni stručnjak nije bio zadovoljan zalaganjem njegovih momaka tokom susreta s Panterima iz Železnika, posebno u segmentu skokova. FMP je potpuno nadskočio Zvezdu (25-12 / 21-8), a upravo u tom detalju leži ključ pobjede u finalu. Na obje strane.

-Što se mene tiče očekujem veliku borbu, da pružimo i više nego što možemo, da ostavimo srce na terenu i šta god da bude da možemo mirna srca da kažemo da smo sve dali što možemo. Ko god u nedelju bude mogao da stoji na nogama daće sve od sebe, u to ne sumnjam- jasan je Đorđe Majstorović.

Ako Partizan bude na pravi način iskoristio svoje najjače oružje i dobijao dodatne šanse da ispravi propušteno, Zvezdi će biti potrebna iznadprosječna šuterska partija da bi nadoknadio takav minus. A tu Zvezdi dosta škripi. Ognjen Kuzmić radi veliki posao, ali nedovoljno da bi nadomjestio prostor koji popunjava Milko Bjelica. Kapiten Luka Mitrović dosta oscilira i u posljednje vrijeme prebrzo ulazi u problem s prekršajima, dok Dion Tompson i dalje traži svoju ulogu u sistemu. Marko Simonović je utrošio dosta energije na poziciji koja mu nije prirodna, ali u stanju kadrovskog „minusa“ njegova uloga je dvostruko teža i obilnija.

-U posljednje tri utakmice smo igrali dobro i znali smo da iskoristimo našu klupu na pravi način. Dobro je što imamo dublji roster i što možemo da koristimo više igrača u rotaciji. Ostali imaju šansu da se odmore lijepo. Nisam umoran, ne vjerujem ni da su ostali igrači u timu. Dobijamo dosta terapije, trudimo se da se odmorimo lijepo, da ispraznimo misli i spremno uđemo u naredni meč- poručio je Čarls Dženkins.

Taktički, dva tima ne mogu da iznenade jedan drugog. Dogodi li se da Hečer i Vanja ne zaigraju večeras, Zvezda bi skinula dvije velike brige sa dnevnog reda. Jer, upravo su dvojica šutera donijeli Partizanu pobjedu u ligaškom vječitom derbiju, odigranom prije dvije sedmice. S manje šuterskih opcija Partizan bi morao da se osloni na igru u reketu, gdje se Zvezda mnogo bolje brani, ili da kapiten Novica Veličković zajedno sa Mihajlom Andrićem povede još jedan šuterski puk i nadomjesti hendikep u startu.

Zvezdi će biti potreban Marko Gudurić iz prvog poluvremena meča protiv FMP. Miran, siguran u šutu, brzih pokreta i konkretnih rješenja. Jer, tako bi rasteretio Stefana Jovića iOgnjena Kuzmića, te Marka Simonovića i eventualno dodatno „raširio“ protivničku odbranu i natjerao je da više pazi na opasnost spolja.

Svako ima svoje adute, ali cilj je isti za oba beogradska univerzuma. Prvi pehar u sezoni osvojen već u februaru došao bi kao nagrada za predan rad i velike žrtve koje su igrači podnijeli samo kako bi se dobila snažna doza samopouzdanja.

Opet, vrijeme odigravanja Kupa uvek se poklapalo s početkom završnih borbi, a tada svi moraju da budu u stanju borbene gotovosti.

Ko će imati više snage, zdravlja i motivacije da uzme sveti gral srpske košarke?

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA