Van snage odluka o osnivanju novog Centra, Ilić bez funkcije?!

1040

Odluka o osnivanju Centra za razvoj poljoprivrede i sela, na čijem čelu je donedavni šef odborničkog kluba SNSD-a Draško Ilić, nakon današnje sjednice Skupštine grada biće stavljena van snage, saznaje portal SrpskaCafe!

Odluka o osnivanju pomenutog Centra donesena je na 5. sjednici Skupštine grada održanoj 26. i 27. decembra, objavljena u “Službenom glasniku Grada Banjaluka” 28. decembra a stupila na snagu 5. januara ove godine.

– Nakon predaje prijave za registraciju promjena kod Okružnog privrednog suda u Banjaluci, postupajući sudija je donio zaključak, kojim je predlagaču naložio da se

Na Skupštini 28 tačaka

Na današnjoj sjednici Skupštine grada na dnevnom redu će se naći 28 tačaka, između ostalih i: Prijedlog rješenja o izboru potpredsjednika Skupštine, Prijedlog odluke o utvrđivanju statusa udruženja od interesa za grad, Prijedlog programa sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, književnog stvaralaštva, programa i projekata u oblasti kulture i turizma za 2017. godinu, Prijedlog kalendara kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija Grada Banjaluka, za 2017. godinu, Prijedlog programa finansiranja sporta i fizičke kulture Grada Banjaluke za 2017. godinu, Prijedlog godišnjeg kalendara sportskih manifestacija Grada Banjaluka za 2017. godinu.

odredi šta se traži prijavom. Ako se traži osnovanje novog poslovnog subjekta, potrebno je priložiti potrebnu dokumentaciju u smislu člana 41. Zakona o registraciji poslovnih subjekata u RS. Ako se traži promjena kod već postojeće ustanove Centar za razvoj i unaprijeđenje sela, potrebno je priložiti potrebnu dokumentaciju u smislu 52. istog zakona – stoji u obrazloženju pomenute odluke, a u koju je portal SrpskaCafe imao uvid.

U oba naprijed navedena slučaja, kako je navedeno, Odluka o osnivanju Centra za razvoj poljoprivrede i sela ima određene prepreke da bi se na osnovu iste mogla izvršiti registracija poslovnog subjekta kod nadležnog Suda.

Stavljanjem van snage Odluke o osnivanju ovog Centra, sudbina trenutnog v.d. direktora Draška Ilića, imenovanog na pomenutu funkciju 11. januara, postaje neizvjesna.

Naime, Ilić je do prelaska u Centar bio šef kluba odbornika SNSD-a u gradskoj Skupštini, ali nakon što se odrekao odborničkog mandata zbog prelaska na novu funkciju, više nema pravo da se vrati u skupštinske klupe. Nakon imenovanja Ilića, u Skupštinu grada kao sljedeći na listi, ušao je Stanislav Palija, potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a i ortoped u zavodu „Miroslav Zotović“.

Podsjećamo, pomenuti centar je nastao transformacijom Centra za razvoj i unapređenje sela, osnovanog 2003. godine, i koji je od njegovog formiranja vodio Milenko Šarić, kojeg godinama prate brojne afere. Pritužbe na njegov rad često su stizale, kako iz redova opozicije, tako i stranaka vladajuće koalicije.

Nakon današnje Skupštine, sve bi se trebalo vratiti na prijašnje stanje, a Šarić formalno biti direktor.

igor radojicicInače, u sklopu transformacije, Centru su oduzete nadležnosti komunalne infrastrukture, odnosno javnih vodovoda i rasvjete. Kako je krajem prošle godine rekao gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić osnovna namjena biće mu subvencije i podsticanje organizovane poljoprivredne proizvodnje i ekonomije na Manjači.

– Vodovode u tranzicijskom periodu od dvije godine preuzeće javno preduzeće ‘Vodovod’, a javnu rasvjetu Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja, odnosno buduće Odjeljenje za komunalne poslove – rekao je u decembru prošle godine Radojičić.

Dodao je da su se na ovakav potez prvenstveno odlučili s ciljem boljeg upravljanja i efikasnijeg centra.

– I preduzeće ‘Vodovod’ i Odjeljenje za komunalne poslove su kompetentniji i organizovaniji za obavljanje ovih poslova umjesto Centra, s kojim je bilo dosta problema u prethodnom periodu na tim radovima – rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, tranzicijski period od dvije godine je potreban da bi se komisijski organizovano jedan po jedan seoski vodovod preuzimao od centra, da se u svakom momentu zna ko gazduje.

– Centar za selo će jedan po jedan lokalni vodovod na seoskom području predavati preduzeću ‘Vodovod’ – pojasnio je tada gradonačelnik.

Dodao je da budžet za 2017. ostaje isti, a kako se bude preuzimala svaka od tih funkcija, javne rasvjete i vodovoda, u tom momentu će se oduzimati dio budžeta i biti usmjeren prema Odjeljenju za komunalne poslove, odnosno “Vodovodu”.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA