Trampov savjetnik: Srbi su znali sve naše poteze

783

Novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, u prošlosti se bavio analizama rata u BiH i NATO agresije na Jugoslaviju.

Herbert Rejmond Mekmaster je pisao o ratu u Bosni i Hercegovini i naveo je da je “užas Srebrenice, ponižavajuća predaja holandskih mirovnjaka ratnom zločincu Ratku Mladiću, ubijanje 7 000 muslimanskih muškaraca navelo Ameriku i Evropu da se krene silom na bosanske Srbe”.

– Mladićevi Srbi su svima djelovali silno, procjene o broju vojnika potrebnih za borbe na kopnu su bile visoke. Brutalnost bosanskih Srba je maskirala njihovu slabost, a u avgustu 1995. godine snage Hrvata i muslimana koje su obučavali Amerikanci su krenuli na bosanske Srbe – naveo je Mekmaster.

Osvrnuo se i na tragediju u Sarajevu, na pijaci Markale.

– Odgovor na besmislen napad u kom je stradalo 38 ljudi, a 85 ranjeno, NATO snage su žestoko gađale Srbe u Republici Srpskoj, 300 puta za 24 sata. To je bio oštar zaokret, prethodne dvije godine su NATO akcije bile neefikasne – napisao je Mekmaster.

Bombardovanje Jugoslavije je takođe bilo tema za Mekmastera.

– Makedonija je dala bazu, ali to nije bilo stabilno okruženje, pošto tamošnje stanovništvo simpatiše Srbe, a ima strah od Albanaca. Grčka nije dozvolila prelete NATO aviona, zatvorila je kritične linije, dok su Francuzi i Italijani bili rezervisani zbog cijele akcije NATO u Jugoslaviji. Planiranje napada na Jugoslaviju je započeto u maju 1998. godine, pritom, NATO je zanemario činjenicu da ishod akcije zavisi od reakcija Jugoslavije. Sve je trebalo da traje pet dana, ali je potrajalo, zbog Slobodana Miloševića – naveo je Mekmaster.

Prema njegovim riječima, tadašnji predsjednik Jugoslavije je predvidio poteze Alijanse.

– Milošević je pomjerio vojsku na granicu sa Kosovom, svega nekoliko nedjelja prije početka napada. Ta vojska je, po početku bombardovanja, izbacila Albance na ulice, oduzela im dokumenta, spalila kuće i potjerala ih ka Makedoniji i Albaniji. NATO se nije tome nadao, abombardovanje je ubrzalo etničko čišćenje, umjesto da ga zaustavi – ističe Mekmaster.

Dodaje i da su mnoge mete pogođene slučajno, kao i da je Beograd znao za poteze Alijanse, zahvaljujući doušnicima.

– Srbi su evakuisali objekte čim su se oni našli na listi meta, vjerujem da je Jugoslavija imala špijune u NATO redovima, a i doušnici koji su bili u blizini baze Avijano u Italiji su javljali kada avioni polijeću. Zbog svega toga, NATO akcija je bila neuspješna, za 78 dana uništeno je manje od pet odsto borbenih sistema Jugoslavije, a razmjere neuspjeha su postale vidljive tek poslije završetka akcije – naveo je Mekmaster.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA