Tramp očekuje da Rusija vrati Krim

543

Američki predsjednik Donald Tramp očekuje da Moskva vrati Ukrajini Krim, saopštila je Bijela kuća.

Nakon što Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin podnio ostavku zbog diplomatskih kontakta sa Rusijom prije nego što je zvanično stupio na dužnost, portparol Bijele kuće Šon Spajser je naveo da se Rusija “dočepala” Krima pod Obaminom vladavinom i da je nova ambasadorka SAD u UN Niki Hejli “oštro osudila okupaciju”.

– Predsjednik Tramp je veoma jasno stavio do znanja da očekuje da ruska vlada smanji tenzije u Ukrajini i vrati Krim. Istovremeno, nada se i želi dobre odnose sa Rusijom – rekao je Spajser, prenose regionalni mediji.

– Krim je dio Ukrajine. Naše sankcije vezane upravo za to će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati poluostrvo – rekla je Hejli na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 2. februara.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin istakao je da je narod na Krimu većinom glasao za pridruženje Rusiji, prenosi RT.

– U nacionalnom je i ekonomskom interesu da SAD imaju dobre odnose sa Rusijom – objasnio je Spajser, dodajući da Niki Hejli o Krimu “govori u predsjednikovo ime“.

Ostavka Majkla Flina izazvala je buru u javnosti. On je dok je još Barak Obama bio na vlasti razgovarao sa ruskim ambasadorom u vezi sa sankcijama koje je Obama uveo ruskim diplomatama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA