Tajna soba na vrhu Ajfelovog tornja

1125

Na najvišem spratu 300 metara visokog Ajfelovog tornja postoji apartman koji je dizajnirao Gustav Ajfel.

Napravljen je neposredno nakon otvaranja ovoga simbola Pariza za Svjetski sajam 1889. godine, a u početku za njega niko nije znao.

Sastoji se od dvije sobe, kuhinje, kupatila i dnevne sobe, a ponosi se spektakularnim pogledom na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim namještajem, a zidovi su prekriveni tapetama i uljanim slikama.

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja Gustavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo da bi im dopustio da prenoće u ovom stanu. Ali on to nije želio. Slavni arhitekta koristio ga je za lične potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene goste poput poznatih pronalazača.

Danas ovu privilegiju imaju svi turisti koji uplate obilazak najvišeg trećeg dijela Ajfelovog tornja. Od 2015. godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko proviriti tokom obilaska.

Posjetioci mogu da vide originalni namještaj sa kraja 19. vijeka, stare knjige, ali i voštane lutke Gustava Ajfela, njegove kćerke Klare i velikog prijatelja Tomasa Edisona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA