Šta je “Plavi telefon”? (VIDEO)

850

Nasilje u porodici, vršnjačko nasilje  te problemi sa učenjem najčešći su razlozi zbog kojih  mališani iz cijele BiH zovu Plavi telefon. Tokom prošle godine hiljadu i po djece je putem ove besplatne linije potražilo pomoć ili savjet u rješavanju problema. Projekat koji uspješno djeluje već četiri godine pokrenulo je Udruženje  “Nova generacija” iz Banjaluke.

-Djeca mogu da pozovu povodom bilo kojeg problema. Ukoliko dijete zove zbog problema u nasilju, djelujemo savjetodavno, ali i informaciju proslijeđujemo nadležnom Centru za socijalni rad i Centru javne bezbjednosti iz opštine iz koje poziv dolazi- izjavio je direktor Udruženja “Nova generacija”, Jadranko Janković.

-U ove četiri godine, najčešće nas zovu djeca od 10 do 14 godina. Obično zovu i odrasi koji znaju da je neko dijete u problemu, da se jednostavno raspitaju na koji način oni mogu da pomognu djetetu: da li da budu podrška ili kojoj instituciji dalje da se obrate- poručila je Nataša Pivašević, koordinator Plavog telefona.

Na telefonske pozive trenutno odgovara 20 volontera koji su prošli 36 sati edukacije, a sve kako bi pružili što kvalitetniju podršku djeci, ističu u Novoj generaciji. Dodaju i da će početkom marta raspisati novi poziv za volontere koji imaju želju da budu dio ovog značajnog projekta.

-Volonteri se u određenom periodu godine se prijavljuju. Na različitim fakultetima promovišemo program. Oni koji zadovolje neke osnovne kriterijume, budu dalje pozvani na edukaciju. S obzirom da smo primljeni kao stalna članica Međunarodne mreže dječijih linija, mogu reći da smo zadovoljili međunarodne standarde. To je dokaz da se Plavi telefon razvija u pravom pravcu-izjavila je Pivaševićeva.

-Linije rade od 9 do 17 časova. Nama je ambicija u budućnosti da rad bude 24 časa. Nadamo se da ćemo uspjeti naći podršku za tako nešto- istakao je Janković.

Pored Plavog telefona, Udruženje Nova generacija organizuje i brojne druge projekte. Među njima je i  Dnevni centar za djecu koji se nalazi u Banjaluci. Centar mjesečno posjećuje oko 30 mališana koji su u okviru svoje porodice doživjeli fizičko, psihološko ili seksualno nasilje, koji su zanemareni od strane roditelja i staratelja ili zatečeni u skitnji ili prosjačenju.

-U Dnevnom centru rade psiholog, socijalni radnik, voditelj aktivnosti i volonteri koji svakodnevno doalze da se druže sa djecom, vode radionice. U Dnevnom centru postoji nekoliko radionica: kreativne i edukativne. Tu su i preventivne radionice popot psiholoških koje djecu uče kako da se nose sa emocijama- istakao je Saša Risojević, psiholog u Dnevnom centru za djecu.

Kada počinju da uočavaju i reaguju na svijet oko sebe, djeci je potrebna podrška odraslih kako bi izrasli u zdrave i srećne ljude. Ukoliko uočite da dijete u vašoj porodici ili neposrednoj blizini doživljava bilo kakav oblik nasilja, u Novoj generaciji vas još jednom poručuju da pozovete plavi telefon na broj 080 050 305.

Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA