Sportski vremeplov: Dan kada je kidnapovan “maestro” Fanđo

410

Na današnji dan 1958. godine kubanski pobunjenici iz pokreta “26. juli” u Havani su kidnapovali petostrukog svjetskog šampiona Formule 1, Huana Manuela Fanđa.

Pripadnici pokreta, koji je predvodio Fidel Kastro, bili su bitke protiv diktatora Fulgensija Batiste, a kidnapovanjem popularnog “maestra” pažnju svjetske javnosti skrenuli su na svoju borbu. To im je bio prvi i jedini cilj. Fanđa nisu povrijedili. Naprotiv, ispunili su sve njegove zahtjeve, te ga pustili nakon 29 časova.

– Pa, sve ovo prije bih nazvao avanturom. Ako je ono što su učinili pobunjenici bilo s dobrom namjerom, onda ja, kao Argentinac, to prihvatam – izjavio je “maestro”, koji je ostao u prijateljskim odnosima sa članovima “26. jula”.

o Godine 1906. bokser Tomi Barns u 20. rundi meča za titulu u teškoj kategoriji pobijedio je Marvina Harta.

o Na današnji dan 1980. američki takmičar Erik Hajden osvojio je zlatne medalje u svih pet disciplina u brzom klizanju na Olimpijskim igrama u Lejk Plesidu.

o Dvije decenije kasnije preminuo je Sir Stenli Metjuz, jedan od najboljih fudbalera u istoriji. Metjuz je prvi dobitnik Zlatne lopte 1956. godine i jedini fudbaler koji je vitešku titulu Sira dobio kao aktivan igrač.

o Godine 2014. zatvorene su 22. Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA