Softić predao aplikaciju za reviziju tužbe

942

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je danas aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nakon što zaprimi aplikaciju, registrar suda u Hagu provjeriće određene činjenice i rokove, a zatim ih poslati Srbiji da se izjasni.

Zahtjev za reviziju inicirao je bošnjački član Predsjedništva BiH bez saglasnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića.

U Sarajevu je danas prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva koju je sazvao Ivanić povodom jednostranog podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Ivanić je na konferenciji za novinare nakon prekinute sjednice Predsjedništva BiH izjavio da odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hag po tužbi protiv Srbije nije donesena.

On je rekao da je Izetbegović napustio sjednicu, ne želeći da odlučuje i glasa o pokretanju revizije tužbe.

– Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sjednicu je napustio i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, onda jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije – objasnio je Ivanić.

Ivanić je ocijenio da je ovo vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja i da se ovim ušlo u jednu veoma ozbiljnu krizu, te naglasio da ne zna da se ikada u postdejtonskoj BiH desilo da sjednica Predsjedništva BiH bude prekinuta na ovaj način.

Bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović rekao je da je današnja vanredna sjednica prekinuta jer ju je on napustio, a za njim i Čović

– Razlog što sam je napustio je taj što sjednica nije po Poslovniku – rekao je Izetbegović.

Čović je odlučio da napusti sjednicu jer nije htio da dođe do preglasavanja.

Od bošnjačkih predstavnika se očekivalo da se aktivno uključe u zaustavljanje revizije.

Procese blokiraju oni koji su izvršili agresiju u BiH. Stoga je začuđujuće solidarisanje Srbije i RS sa onima koji su počinili zločin.

Bakir Izetbegović je rekao da će ustrajati u traženju pravde i istine i da ne očekuje brzu odluku suda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA