“Slavna” trovanja političara

578

Kada je potrebno utišati političke protivnike, ubistvo trovanjem je najdraža metoda agenata sa mračne strane tajne službe.

Donosimo samo neke od poznatijih slučajeva trovanja političara.

Bugarski disident Georgi Markov, novinar koji je pobjegao od komunističkog režima Todora Živkova i živio u Londonu, pogođen je 1978. na ulici sićušnom kapsulom ispaljenom iz kišobrana agenta bugarske tajne službe. Umro je nekoliko dana poslije u londonskoj bolnici. Kapsula je bila natopljena otrovom ricinom.

Agenti izraelskog Mosada presreli su 1997. na ulici u jordanskom Amanu čelnika Hamasa Halida Mešala i pokušali ga ubiti ubrizgavanjem otrova sa brzim djelovanjem u njegovo uho. Mešal je pao u komu, ali je preživio pošto je Izrael pod međunarodnim pritiskom dostavio protuotrov. Uhapšeni agenti Mosada nakon toga su pušteni i vraćeni u domovinu.

Nakon ručka sa agentima ukrajinske tajne službe 2004. godine, tadašnji vođa opozicije Viktor Juščenko teško se razbolio. Ljekari su u njegovoj krvi pronašli 50 000 puta viši nivo otrova dioksina od normalne. Juščenko je preživio i postao ukrajinski predsjednik, ali su posljedice trovanja bile godinama vidljive na njegovom licu. On je tvrdio da je iza pokušaja ubistva stajala Moskva.

Kritičar Kremlja Aleksandar Litvinjenko otrovan je 2006. godine u Londonu čajem u kojem je bio radioaktivni polonijum. Otrovu je trebalo tri sedmice da ga ubije. Uzrok smrti bila je akutna bolest radijacije. Britanska tajna služba je u istrazi pratila tragove koji su je doveli do bivših pripadnika ruske tajne službe. Rusija je odbila da izruči osumnjičene.

Kim Jong-nam, polubrat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, ubijen je nervnim otrovom VX-om na aerodromu u Kuala Lumpuru. Dvije žene poprskale su ga tim otrovom po licu. Umro je na putu za bolnicu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA