Saudijska Arabija: Berze i banke u rukama žena

611

Na čelo saudijske berze Tadavul, najveće na Bliskom istoku, i na lidersku poziciju u vodećoj saudijskoj banci imenovane su žene, što pruža nadu da nova strategija vlade u Rijadu, fokusirana na povećanje udjela ženske populacije na tršištu rada, daje rezultata, ocjenjuje “Si-En-Bi-Si”.

Saudijska banka Samba Fajnešel Grup objavila je u nedjelju da je na poziciju generalne direktorke imenovana Ranija Mahmud Našar sa 20-godišnjim iskustvom rada u bankarstvu, a samo tri dana prije toga mjesto predsjednice Upravnog odbora saudijske berze Tadavul povjereno je Sari Al Suhaimi.

To je prvi put u istoriji te berze da se na čelnoj poziciji nalazi žena.

Žene već obavljaju istaknute dužnosti u pojedinim kompanijama uprkos velikim ograničenjima u zemlji, koja spada među najkonzervativnije u svijetu kada je u pitanju odnos prema ženskoj populaciji, navodi američka tv mreža.

Tako Saudijska Arabija jedina u svijetu zabranjuje ženama upravljanje motornim vozilima, a na snazi je i sistem koji ženama dopušta školovanje, putovanje i ostale aktivnosti samo ako to odobri muški član porodice.

U posljednje vrijeme, zemlja je suočena sa padom prihoda od prodaje nafte, zbog čega su se saudijske vlasti odlučile na sveobuhvatne socijalne i ekonomske reforme, uključujući podsticaje ženama da se uključe na tržište rada.

U trećem tromjesečju prošle godine, stopa nezaposlenosti među ženama u Saudijskoj Arabiji iznosila je 34,5 odsto, u poređenju sa samo 5,7 odsto u muškoj populaciji, pokazuju podaci vodeće saudijske investicione i konsultantske kuće Jadva Investment.

Do 2020. godine, Saudijska Arabija želi da poveća udio žena na tržištu rada na 28 odsto sa prošlogodišnjih 23 odsto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA