Rukometni savez BiH je opstao – spas u zadnji čas!

456

 

Rukomet u BiH je opstao, u “minut do 12”! Članovi Izvršnog odbora krovne organizacije danas su u Banjaluci na, kako kažu, istorijskom sastanku, postigli dogovor o reorganizaciji saveza, koji bi trofejnom sportu trebao pomoći da se izbavi iz ambisa.

Dugogodišnje neslaganje bošnjačke i hrvatske komponente po pitanju preregistracije RS Federacije BiH dovelo je do potpune blokade Saveza. Ipak, na posljednje dvije sjednice “vlade” napravljeni su značajni pomaci. Oni bi u praksi trebali da zažive na Skupštini Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, čime bi se struktura bh. kuće rukometa uskladila sa Zakonom o sportu.

Na pomenutom zasjedanju bi se trebale potvrditi sljedeće tri odluke:

o IO RS BiH je saglasan da buduće rješenje organizacije Rukometnog saveza BiH bude na principima sadašnje organizacije i to po principima pariteta, konsenzusa i rotacije.

o IO RS BiH je saglasan sa rješenjem po kojem će organizaciju Federalnog rukometnog saveza činiti dvije članice – Kantonalni savezi i Rukometni savez Herceg-Bosne. Ovo rješenje će biti ugrađeno i u izmjene i dopune sadašnjeg Statuta RS BiH.

o IO RSBiH predlaže da se izmjeni član 1. postojećeg Statuta RS BiH, te da glasi: RS BiH čine Rukometni savez Republike Srpske i Rukometni savez Federacije BiH (koji čine Kantonalni savezi i Savez Herceg-Bosne).

Miličević: Donijeli dobre odluke

Predsjedavajući Predsjedništva RS BiH Zdravko Miličević izrazio je zadovoljstvo epilogom sastanka:

– Donijeli smo dobre odluke za budućnost bh. rukometa. Siguran sam da će nam one pomoći da prevaziđimo agoniju koja je trajala dosta dugo. Zahvaljujem se kolegama iz Federacije

Šira rekonstrukcija

Čelnici Rukometnog saveza BiH postigli dogovor
Čelnici Rukometnog saveza BiH postigli dogovor

Današnji dogovori neće ništa vrijediti ukoliko ostanu samo mrtvo slovo na papiru. Promjene su potrebne ne samo u teoriji, nego i u praksi. Toga je svjestan i predsjednik Miličević, koji je najavio svojevrsnu revoluciju.

– Vrlo brzo će biti odrađena šira rekonstrukcija svih struktura. Krenućemo od kancelarije Saveza, preko komisija, pa do pravilnika. Sve već imamo na papiru. Velika personalna borba se vodi za sva mjesta. To su strašni ratovi. A kad pojedinci budu izabrani, poslije ništa ne rade. Nećemo imati pardona ni prema kome – rekao je Miličević, navodeći konkretan primjer reformi u oblasti prelaznog roka, koji će biti usklađen sa EHF-om.

BiH na dogovoru, generalnom sekretaru Smaji Karačiću na uloženim naporima, te svim članovima Izvršnog odbora. Federalni savez bi trebalo da se reorganizuje do kraja mjeseca, kako bismo što skorije pristupili Skupštini RS BiH, na kojoj ćemo usvojiti novi statut – izjavio je Miličević, uz konstataciju da će se o pomenutim odlukama raspravljati i na sastanku IO RS Republike Srpske.

Tahirović: Bošnjaci jedinstveni

Njegov kolega iz Predsjedništva Enid Tahirović govorio je u sličnom tonu:

– Na prošlom sastanku smo donijeli određene zaključke koji se tiču Federacije. Potom smo tokom vikeda razgovarali sa našom bazom. Održali smo konstruktivne sastanke i svi su prihvatili zaključke. Sačinjen je zapisnik sa potpisima delegata, tako da ove odluke predstavljaju stavove kompletne bošnjačke komponente. Dakle, ovo nije potez pojedinaca, već demokratska volja svih – jasan je Tahirović.

Proslavljeni čuvar mreže još ranije je ponudio ostavku. Iako nije isključeno da ostane u reformisanom savezu, odlazak je, ipak, izvjesnija opcija.

– Vidjećemo šta će se događati do Skupštine. Do tada ću ostati tu, pokušaću da pomognem jer osjećam odgovornost. Doći će neki novi ljudi, a ja ću vjerovatno otići – dodao je Enid.

Skočibušić: Bez zakulisnih igara

Predstavnik hrvatske komponente u Izvršnom odboru Petar Skočibušić dao je svoje viđenje aktuelne situacije:

– Zaključci sa prošle sjednice danas su pretvoreni u odluke i to svakako veseli. Dogovor koji smo postigli mora da se zasniva na poštivanju i ne smije da bude omalovažavanja i zakulisnih igara. Raduje što će paritet, rotacija i konsenzus biti ugrađeni u prvi član novog Statuta – naglasio je Skočibušić.

Sastanku je prisustvovao i gensek Karačić, koji je, baš kao i Tahirović, ranije podnio ostavku. Ni on u ovom trenutku nije siguran da li će uistinu odstupiti sa funkcije, iako je bliži odlasku.

– Razgovaraćemo još o ovoj temi. Mnogo je razloga mog nezadovoljstva i, ukoliko je moja ostavka doprinijela barem jedan milimetar da se krene naprijed, ja sam presrećan. Iskreno, mislim da je došlo vrijeme da se neko drugi oproba na ovoj funkciji. Ja ću sve svoje obaveze ispuniti, počevši od večeras. Svojski i pošteno ću odraditi moj dio osla, kako bi se ova agonija što prije završila. Red je da ubuduće pričao o našim klubovima, reprezentacijama, uspjesima… – poručio je Karačić.

Karačić: IO radi u interesu rukometa

Generalni sekretar je potom dodao da je ohrabren posljednjim dešavanjima u rukometnom sportu:

– Bio sam pesimističan. Ne krijem. Ipak, Izvršni odbor je pokazao da radi u interesu rukometa i to me jako raduje. Postoji još niz problema koje je potrebno riješiti, ali dobro je da su donesene ovakve odluke. Do njih mi je jako stalo i ovim je još jednim pokazano da u ovoj zemlji samo kompromisom možemo dođi do cilja – istakao je Smajo Karačić, dodajući da će Premijer liga BiH, prema planu, biti nastavljena narednog vikenda.

Dejan Marić

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA