Referendum pred vratima Rumunije?

529

Antivladino raspoloženje u Ruminiji se ne stišava ni poslije povlačenja uredne o dekriminalizaciji pojedinih slučajeva korupcije. Analitičari se uzdržavaju od prognoza daljeg razvoja događaja u toj zemlji, ali ne isključuju mogućnost održavanja referenduma, koji je predložio predsjednik Klaus Johanis.

Predsjednik Rumunije se još 24. januara založio za održavanje referenduma, pet dana nakon što je vlada donijela spornu uredbu, podsjeća zamjenik glavnog i odgovornog urednika lista “Adevarul” Avram Liviu.

Tema referenduma bi bila borba protiv korupcije i obezbjeđivanje visokih standarda i javnog integriteta, ali konkretno formulisanog pitanja još nema.

– Pred nama je period od 20 dana tokom kojih parlament treba da da nepristrasno mišljenje o referendumu. Narednog ponedjeljka očekujemo od predsjednika da donese dekret o raspisivanju referenduma i formulisanja referendumskog pitanja – rekao je Liviu.

Očekuje da će, ukoliko pitanje bude adekvatno formulisano i ako ga većina podrži, svaki sljedeći pokušaj vlade ili predsjednika da zaustavi brobu protiv korupcije, biti neustavan.

Vlada je u međuvremeni, inače, ukinula spornu uredbu, u parlamentu je “prošla” glasanje o povjerenju, ali su demonstranti nastavili da protestuju, pa nije jasno zašto su protesti nastavljeni i da li su autohtoni ili “indukovani” sa strane.

Istovremeno, posljednjih dana ispred predsjedničke palate protestuju vladine pristalice.

Predsjednik Johanis se inače u startu stavio na stranu antivladinih demonstranata, navodeći da su razlozi za njihovo nezadovoljstvo opravdani.

Vlada je socijaldemokratska, a predsjednik je došao iz desne stranke.

Liviu smatra da nema razloga, niti dokaza da iza protesta stoji neka partija ili pojedinac, navodeći da su građani jednostvano ljuti na pokušaj vlade da dekriminalizuje pojedina krivična djela i smanji kazne za zloupotrebu službenog položaja.

Liviu ukazuje na mogućnost da se ta uredba može vratiti “na mala vrata” kroz parlament i da je to razlog zašto su protesti nastavljeni.

– Parlament može uredbu da odobri, izmjeni ili je odbaci. Nalazimo se u veoma komplikovanoj pravnoj procedure – kaže on i objašnjava da je uredba koja je izazvala proteste donijeta po rednim brojem 13, a da je urednom broj 14 ona ukinuta.

Međutim, obje su, kaže poslate u parlament.

Prema postojećem zakonu, ukoliko parlament bude ignorisao ukinutu uredbu broj 13 i odbaci uredbu broj 14 koja ukida 13, onda će automatski uredba 13 biti na snazi, pojasnio je i dodao da građani osećaju tu “opasnost”.

Liviu ne može da proceni šta će se dešavati u budućnosti, jer su tokom krize, poslanici i ministri odbijali da se izjasne, te da su stvari postale poznate tek pošto su urađene.

Na pitanje šta misli o protestu ispred predsjedničke palate, on je rekao da nije čuo razlog zbog čega neko traži ostavku ili smjenu Predsjednika Republike.

A da li su novi izbori jedna od opcija?

Liviu na to pitanje odgovara da je u Rumuniji po ustavnom zakonu nemoguće imati prijevremene izbore, a s druge strane, dodaje, nijedan poslanik ne želi da izgubi poslaničko mjesto, pa će najverovatnije bilo koja vlada dobiti povjerenje na kraju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA